Sandžak
0

Ugljanin o Zukorliću: Pravili Pinokija - dobili Frankenštajna

SRNA
Muamer Zukorlić
Muamer Zukorlić
Ministar bez portfelja Srbije Sulejman Ugljanin izjavio je da su srpske vlasti godinama ulagale u snagu muftije Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića.

"Pravili su Pinokija, a dobili su Frankenštajna. Za ozbiljne ljude u Sandžaku, on je običan avanturista. Zukorlić može da se zloupotrijebi samo ako neko želi da izazove krizu", rekao je Ugljanin za "Večernje novosti".

Ugljanin je ocijenio da u Vladi ne postoji razumijevanja za rješavanje bošnjačkog pitanja u Srbiji, a da je Sandžak najnerazvijeniji dio zemlje, i kao takav, idealno tlo za stvaranje i jačanje političkih avanturista. 

On je poručio da je bolje da država hitno krene u poboljšanje prava nacionalnih manjina, nego da čeka spoljna uslovljavanja ili eskalaciju problema. 

"Neophodno je da se institucionalno omogući učešće manjina u javnom životu. Naprimjer, u Novom Pazaru Bošnjaci čine 80 posto građana, a u policiji u tom gradu je odnos obrnuto proporcionalan. Tako je i u drugim državnim institucijama", rekao je Ugljanin.

Prema njegovim riječima, akutni problem je to što je Novi Pazar grad sa najvećim stepenom nezaposlenosti u Srbiji, više od 51 posto.