Srbija
0

U Skupštini Beograda najviše glasova Demokratskoj stranci

SRNA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
U Skupštini grada Beograda najviše mandata - 50 osvojila je lista "Izbor za bolji Beograd - Dragan Đilas" Demokratske stranke, konačni su rezultati koje je saopštila Gradska izborna komisija.

Druga je lista "Pokrenimo Beograd - Tomislav Nikolić" sa 37 mandata, treća lista "SPS-PUPS-JS - Ivica Dačić" sa 13 mandata, dok je četvrta lista "Demokratska stranka Srbije Vojislav Koštunica" sa 10 mandata.

Ostalih 12 lista, koje su učestvovale na izborima, nisu prešle cenzus.

Juče su ponovljeni izbori na 16 biračkih mjesta za odbornike u Skupštini grada Beograda, ali rezultati nisu uticali na rezultate objavljene poslije izbora 6. maja.

U roku od 10 dana treba da se dodijele mandati odbornicima sa listi koje su iznad cenzusa, a konstitutivna sjednica treba da bude završena najkasnije do 20. jula, do kada bi trebalo da budu konstituisane i skupštine gradskih opština.

Gradonačelnik Beograda bira se iz reda odbornika, na prijedlog predsjednika Skupštine grada, na mandat od četiri godine, koliko traje i mandat odbornicima.

Predsjednik Gradske izborne komisije Ivan Šebek rekao je danas novinarima da je izlaznost na izbore 6. maja bila 54,48 odsto, a, na ponovljenim izborima na 16 biračkih mesta izlaznost je bila 54,18 odsto.