Poduzetnici pod istragom
46

U Hrvatskoj razbijen lanac švercera 1,5 tone kokaina iz Južne Amerike

D. Be.
Foto: Grgo Jelavic/Pixsell
Foto: Grgo Jelavic/Pixsell
Hrvatska policija i tužilaštvo (USKOK) finaliziraju veliku akciju kojom je raskrinkan šverc oko 1,5 tone kokaina iz Južne Amerike.

Prema informacijama hrvatskog Telegrama, jedan od osumnjičenih je 51-godišnji Petar Ćosić, zvani Šarac.

Riječ je o čovjeku koji je već osuđivan za krijumčarenje stotina kilograma droge iz Južne Amerike u Europu, a prema najnovijim informacijama sada je ponovno osumnjičen u švercerskom lancu.

Jutarnji list prvi je objavio informaciju o ovoj akciji kodnog naziva Sky, prema aplikaciji koja je služila za raskrinkavanje kriminalne grupe.

Radi se o proširenju istrage u slučaju lanjske zapljene u luci Ploče 56 kilograma kokaina iz Ekvadora, koji je nepoznata osoba sakrila iza metalne oplate u rashladnom dijelu kontejnera u kojem je firma Frigo Bonsai uvozila banane. Lani u oktrobru s USKOK-om su se nagodila dvojica od trojice optuženih - zagrebački poduzetnik Oliver Čokara i Anđelko Oršulić.

Oliver Čokara, koji je optužen za šverc 56.2 kilograma kokaina iz Južne Amerike u Hrvatsku, priznao je krivicu u oktobru prošle godine. Kako je saznao RTL, Čokara se nagodio s tužilaštvom i priznao djelo. Dobio je šest i pol godina zatvora, a u državni proračun će uplatiti 1,5 milion kuna.

Opširna istraga dubrovačke policije u martu prošle godine je u dolini Neretve dovela do hapšenja trojice muškaraca i zapljene 73 kilograma kokaina. Uhapšeni su Oliver Čokara (47), Anđelko Oršulić (34) i Goran B. (41).

Inače, Oliver Čokara je porijeklom iz BiH tačnije iz Kaknja, a 2001. godine je došao u Hrvatsku nakon što je protjeran iz jedne evropske zemlje.