Regija
0

Turski brod stigao u Trst

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nakon točno dva tjedna od izbijanja požara na "Und Adriyatiku", turski teretni brod jutros je dotegljen u tršćansko brodogradilište, potvrdio je Hini kapetan pulske Lučke kapetanije Josip Lazarić.

Kako se doznaje, sinoć su talijanske vlasti izdale sve potrebne dozvole za ulazak broda u tršćansku luku pa je brod noćas krenuo prema Trstu, a jutros je oko šest sati u pratnji dvaju remorkera napustio hrvatske teritorijalne vode.

Turskom brodu, koji se 6. veljače zapalio 13 nautičkih milja zapadno od Rovinja, sinoć je odobren ulazak u tršćansku luku, a dopuštenje je dobiveno nakon što je brodarska tvrtka "Samer", talijanski agent turskog vlasnika broda tvrtke "Und RO-RO Istanbul", dala odgovarajuća jamstva.

Turski teretni brod "Und Adriyatik", dužine 193 metra, koji je plovio iz Istanbula u Trst prevozeći oko 200 kamiona i 11 tona opasnog tereta, zapalio se u srijedu, 6. veljače, u 5,04 sati 13 nautičkih milja zapadno od Rovinja na granici hrvatskog teritorijalnog mora i Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa. Požar na brodu ugašen je četvrti dan, odnosno u subotu, 9. veljače.

Tegljenje turskog broda počelo je u nedjelju nakon što je to odobrila pulska Lučka kapetanija uz ispunjavanje sigurnosnih uvjeta koje je zatražilo norveško klasifikacijsko društvo "Det Norske Veritas".