Catherine Ashton
0

"Tadić i Thaci su spremni za dijalog"

FENA
Catherine Ashton (Foto: AFP)
Catherine Ashton (Foto: AFP)
Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton izjavila je u srijedu da datum početka dijaloga između Beograda i Prištine i teme koje će biti na dnevnom redu ovih razgovora treba da odrede predsjednik Srbije Boris Tadić i kosovski premijer Hashim Thaci.

Tadić i Thaci "su sada spremni za to", rekla je Ashton odgovarajući na pitanja zastupnika u Odboru za vanjske poslove Evropskog parlamenta.

"Što se tiče tema na ovim razgovorima, nas zanimaju praktične teme koje će poboljšati svakodnevni život ljudi na terenu. Koliko daleko od toga ćemo otići i kojih ćemo se još tema dotaći, ovisi što ćemo postići na početku ovog dijaloga", dodala je ona, prenosi Tanjug.

Pored dijaloga Beograda i Prištine, Ashton je odgovarala na niz pitanja, uključujući bliskoistočni mirovni proces, situaciju u Afganistanu, borbu protiv piratstva u Adenskom zaljevu, iranski nuklearni program, ali i o tome kakve tačno partnerske odnose Evropa očekuje sa državama kao što su Kina, SAD i Rusija.