Cilj bio uspostavljanje reda
0

Tači: Policijska akcija nije bila provokacija

SRNA
Hašim Tači
Hašim Tači
Kosovski premijer Hašim Tači na vanrednoj konferenciji za novinare izjavio je da policijska akcija nije bila usmjerena da isprovocira situaciju na sjeveru Kosova, već da je cilj bio uspostavljanje kontrole na prelazima Brnjak i Jarinje, odnosno "reda i zakona na cijeloj teritoriji".

Tači je pozvao građane da "ostanu razumni, mirni i smireni", a Beograd da "evropeizuje odnos sa Kosovom", upozoravajući da nikada neće biti ravnodušan "na kršenje suvereniteta", te da "ne može zauvijek biti tolerantan".

On je dodao da Srbiji ne daje pravo veta na odluke kosovske Vlade o uspostavljanju reda i zakona na Kosovu.

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga saopštila je da je "akcija kosovske policije legitimno pravo jedne suverene države da uspostavi vlast na cijeloj teritoriji zemlje".

"Odluka Vlade da preuzme kontrolu nad prelazima 1 i 31, Brnjak i Jarinje, donesena je na osnovu zahtjeva o reciprocitetu carinske razmjene između dvije zemlje. Ta odluka i akcija koja je izvedena ima punu podršku svih političkih subjekata i naroda Kosova, ali i međunarodnu podršku, jer je suvereno i legitimno pravo jedne države da uspostavi vlast na cijeloj teritoriji zemlje", ocijenila je Jahjaga u saopštenju.

Ona je navela da Kosovo, zbog povlačenja Beograda iz pregovora sa Prištinom, "nije imalo drugog izbora već da preduzme pravna sredstva da uspostavi vlast na cijeloj teritoriji zemlje, boreći se sa švercom, kriminalom, kao preduslovima evropskih integracija".

Specijalne jedinice kosovske policije sinoć su zauzele administrativni prelaz Brnjak i pokušale da zauzmu prelaz Jarinje, što su Srbi spriječili postavljanjem barikada kod Leposavića. Ta dva prelaza do sada je kontrolisala carina EULEX-a, koja nije provodila odluku Prištine o zabrani uvoza robe iz centralne Srbije.
Vlada Kosova zabranila je uvoz proizvoda iz Srbije i uvela carinsku taksu od deset posto za proizvode iz BiH.