Regija
10

Sutra počinje festival "Dani Sarajeva u Beogradu"

FENA
Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) užurbano provodi zadnje pripreme za 6. festival "Dani Sarajeva u Beogradu", koji će biti otvoren sutra na Kalemegdanskom trgu izložbom "Sarajevaska vijećnica, još jednom" arhitekte Nedžada Mulaomerovića i trajati do 26. maja, kazala je danas Feni direktorica sarajevskog ureda YIHR-a Alma Mašić.

Ona očekuje da će na otvaranju ovogodišnjeg Festivala biti puno Beograđana koji su već navikli da svakog maja uživaju u bogatom programu koji ponude Sarajlije.

"Uvjerili smo se da je u toku šest godina Festival umnogome doprinio izgradnji novih mostova i veza, naročito među mladim ljudima Sarajeva i Beograda. Istovremeno veze su uspostavljene i u umjetničkom smislu, jer je zadnijh nekoliko godina realizirano dosta koprodukcija između beogradskih i sarajevskih pozorišta, ali i s učešćem i ostalih regionalnih umjetnika", ocijenila je ona.

Mašić je također mišljenja da Festival doprinosi razbijanju predrasuda među mladim ljudima koji prvi put dođu u Beograd i Beograđana koji prvi put imaju priliku da se upoznaju sa svojim vršnjacima iz Sarajeva. Dodala je da mladi između sebe najbolje ispričaju priče i govore o onome što im se dešavalo tokom opsade Sarajeva.

"Vjerujemo da snažno doprinosimo razvijanju i uspostavljanju novih veza i nadamo se da će tako ostati, kao i da će i ostali ljudi prepoznati važnost ovakvih susreta, te na neke druge načine nastaviti ovo što smo mi započeli", zaključila je Alma Mašić.

Pored izložbe "Sarajevska Vijećnica, još jednom", prvog festivalskog dana bit će održane i dvije predstave - "1984" u režiji Benjamina Bajramovića i Jasenka Pašića i "Hipermnezija" Selme Spahić, dok će do kraja Festivala, između ostalog, na nekoliko beogradskih pozorišnih scena biti odigrane i predstave "Sumnja" Selme Spahić, "Strah i bijeda Trećeg rajha" Nermina Hamzagića te "Šta smo to učinili" Dine Mustafića, a bit će organizirane i dvije panel diskusije posvećene temama "Prostori za saradnju" i "Dvije decenije od početka rata u BiH - kako vidimo prošlost, a kako jedni druge?".

Na programu su i izložbe i promocije knjiga, dok će Festival biti završen 26. maja koncertom benda "Sevdah Takht Damira Imamovića".