Upozorenje Srbiji
0

Srbijanski izbori na području Kosova kose se sa politikom EU

FENA
Izvjestitelj Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin i britanski ministar za Evropu David Lidington u srijedu su u odvojenim izjavama upozorili Srbiju da bi održavanja srbijanskih lokalnih izbora na području Kosova bilo suprotno međunarodnom pravu i politici Evropske unije.

Kacin je za radio Slobodna Evropa izjavio da se Bruxelles neće miješati u odluku predsjednice srbijanskog parlamenta Slavice Đukić-Dejanović da raspiše lokalne izbore u Srbiji, uključujući i Kosovo, ali je ukazao na to kako je važno hoće li izbori na Kosovu biti doista održani.

"Sve dok se ti izbori (na Kosovu) ne budu održavali neće biti razloga da sumnjamo u predanost Srbije njenom putu prema Evropskoj uniji", kazao je Kacin.

Iz Bruxellesa je došlo toliko jasnih poruka koje govore o tome da se Srbija mora dokazati na djelima, a ne na riječima, rekao je Kacin te ocijenio kako je Srbija razumjela očekivanja iz EU-a što se tiče eventualnog dobivanja datuma za početak pregovora o pristupanju.

"Mislim da Kosovo više ne smije biti talac Srbije i da je dogovor, koji je rezultat dijaloga između Beograda i Prištine, o regionalnom predstavljanju Kosova na međunarodnim skupovima, veliki korak dalje. Ali ova odluka po mome je mišljenju donesena u predizbornoj groznici", ustvrdio je Kacin.

Britanski ministar za Evropu David Lidington u srijedu je također ukazao na neprihvatljivost održavanja srbijanskih izbora na području Kosova.

"Održavanje srbijanskih lokalnih izbora na području Kosova bilo bi suprotno međunarodnom pravu", poručio je Lidington u saopćenju objavljenu na internetskim stranicama britanskog ministarstva vanjskih poslova, prenijela je Hina.

On je istodobno pozdravio izjavu predsjednice srbijanskog parlamenta da srbijanski izbori moraju biti u skladu s međunarodnim obvezama Srbije te podržao srbijanske vlasti u nakani da se u pogledu održavanja izbora na području Kosova posavjetuju s relevantnim međunarodnim organizacijama.

U utorak su u Srbiji za 6. maj raspisani parlamentarni i pokrajinski izbori, a za isti datum predsjednica srbijanskog parlamenta raspisala je lokalne izbore, obuhvativši njima i Kosovo.

Premda se u medijima proteklih dana nagađalo da bi istodobno, za isti datum, mogli biti raspisani i predsjednički izbori, to se nije dogodilo, no mogućnost raspisivanja predsjedničkih izbora još nije isključena.