Regija
41

Srbija se nada da će Rusija uložiti veto na rezoluciju o Srebrenici

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić zamolio je ruskog predsjednika Vladimira Putina da Moskva uloži veto na britansku rezoluciju o Srebrenici u UN, piše srbijanski Blic.

Tomislav Nikolić je u povodu britanske rezolucije o Srebrenici, čiji je tekst neprihvatljiv za Beograd, uputio pismo svim šefovima država članica Vijeća sigurnosti UN-a, uključujući i generalnog sekretara UN-a.

Nikolić, naime, traži da britanska rezolucija bude povučena i da se o njoj ne raspravlja jer neće doprinijeti procesu pomirenja u regionu.

Nekadašnji šef srpske diplomatije i šef delegacije Srbije u UN-a Vladislav Jovanović smatra da će Rusija poslušati zahtjev Tomislava Nikolića i staviti veto na britansku rezoluciju o Srebrenici ako se do sjednice Vijeća sigurnosti UN-a ipak ne dogovori sa Britancima o tekstu rezolucije.

"Zapad neće da skine Srbiju sa crne liste i da zato ne vjeruje da će Britanci odustati od svoje rezolucije o Srebrenici, jer im je taj dokument značajna alatka za pritiske na Republiku Srpsku i na Srbiju", kazao je Jovanović.

S druge strane, Jovanović vidi prostor za dogovor jer velikim silama, Zapadu i Rusiji, ne odgovara da dođe do "čeonog udara", posebno što Zapad i Moskva imaju ozbiljne teme u kojima globalno moraju da sarađuju.

Postoji mogućnost, navodi on, i da Zapad odustane od rezolucije ukoliko Moskva najavi veto, jer je velikim silama u interesu da izbjegnu ovakav sukob.

Jovanović predviđa da će Zapad, kako bi progurao svoju rezoluciju, pokušati da diskredituje Rusiju, ali da će se sve znati tek pred sjednicu, dokad će trajati dogovori.

Taj bivši diplomata ističe da Rusija više nije na koljenima i pod pritiskom SAD-a kako je to bilo u Jeljcinovo vrijeme, kada nije uložila veto, na primjer, kada su uvedene sankcije Jugoslaviji.

"Sadašnja Rusija se može suprotstaviti i staviti veto ako im to odgovara, a odgovara im sada kada SAD hoće da je istisne sa Balkana", smatra Jovanović.

Inače, britanska rezolucija o Srebrenici doživjela je prošle sedmice čak četiri verzije koje su srpski političari ocijenili kao neprihvatljive.

Promjene britanske rezolucije su svakodnevne i do 7. jula i sjednice Vijeća sigurnosti UN-a ima još dovoljno vremena za dorađivanje nacrta.

Bivši ambasador Srbije u Turskoj Dušan Spasojević kazao je da Srbija ne smije da dozvoli da bude džak za udaranje i potkusurivanje velikih sila u Vijeću sigurnosti UN-a, niti da Srbi i Bošnjaci budu moneta za potkusurivanje onih zemalja koje suštinski ne zanima stabilnost u ovom regionu.

On je dodao da, u ovom slučaju, Srbija ima Rusiju na svojoj strani, ali da ne bi trebalo sve prepustiti samo njihovoj pomoći.