Uz podršku Azerbejdžana
49

Srbija i Bugarska u Nišu otvorili zajednički plinovod, Vučić poručio: Ovo je pobjeda svih nas

V. K.
Foto: Aleksandar Vučić/Facebook
Predsjednik Bugarske Rumen Radev i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovali su u Nišu zvaničnom otvaranju plinovoda između Bugarske i Srbije.

Interkonekcija između zemalja ima kapacitet od milijardu i 800 miliona kubnih metara godišnje, a preko ovog plinovoda Bugarska će dobiti pristup izvorima prirodnog gasa u srednjoj Evropi. Kao važan učesnik u ovom procesu učestvovao je i Azerbejdžan pa je tako danas u Nišu boravio i prvi čovjek ove države Ilham Alijev.

"Plinovod omogućava snabdijevanje Srbije sa terminala u Grčkoj i Turskoj te pristup Južnom plinskom koridoru. Plinovod će moći da transportuje plin u oba smjera. Ova veza bit će duga oko 170 kilometara od čega su 62 kilometra na bugarskoj teritoriji", pišu bugarske Vesti.

Povodom otvaranja plinovoda oglasio se i predsjednik Bugarske Rumen Radev.

"Znate da je bila zabrana iz Rusije svim zemljama za ovaj plinovod. Dakle jedino rješenje za to je bilo da se uradi sa Azerbejdžanom i Armenijom. Sretni smo što je Srbija našla rješenje", rekao je Radev.

S druge strane, Vučić je rekao kako će se ovim plinovodom omogućiti Srbiji kupovina plina i na slobodnom tržištu.

"Plinovod sa Bugarskom će diverzifikovati izvore snabdijevanja Srbije plinom i ojaačt će nacionalnu sigurnost zemlje. Posebno hvala Azerbejdžanu i predsjedniku Alijevu na posvećenosti i strateškom partnerstvu, koje će Srbija uvijek znati da cijeni. Zahvalan sam i našim EU partnerima na podršci velikim infrastrukturnim projektima od kapitalnog značaja za našu zemlju. Ovo je jedna velika pobjeda svih nas zajedno", rekao je Vučić.

Izgradnja novog plinovoda u dužini od 109 kilometara od Niša do Dimitrovgrada trajala je 12 mjeseci.

Srbija je potpisala ugovor o interkonekciji sa Bulgartransgasom i komercijalni ugovor o snabdijevanju do 400 miliona kubnih metara plina iz Azerbejdžana do kraja 2024. godine, pri čemu je ukupna vrijednost plinskog interkonektora Niš - Dimitrovgrad - Bugarska 85,5 miliona eura.

Projekat je finansiran dijelom kroz bespovratnu pomoć EU, u visini od 49,6 miliona eura, kao i 25 miliona eura povoljnog kredita Evropske investicione banke koji će Srbija plaćati za dio plinovoda koji prolazi kroz Srbiju, piše Telegraf.