Regija
0

Solana i Scheffer: EU i NATO djelovat će na čitavom teritoriju Kosova

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana i glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer istaknuli su u ponedjeljak da nisu zabrinuti da bi Kosovo moglo biti podijeljeno i da će evropska policijska i pravosudna misija te snage NATO-a djelovati na čitavom teritoriju novoproglašene države.

"Načelno nismo zabrinuti. Naša misija, koja još nije preuzela dužnost, pokriva cijeli teritorij Kosova", rekao je Solana odgovarajući na upit da li je zabrinut mogućnošću podjele Kosova, na srpski i albanski dio.

"Isto vrijedi i za KFOR, on pokriva cijeli teritorij Kosova", rekao je sa svoje strane glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer.

Solana i Scheffer su sudjelovali na zajedničkom sastankom Političko-sigurnosnog odbora EU-a i Sjevernatlantskog vijeća.

Evropska unija je, neposredno prije proglašenja kosovske neovisnosti, donijela odluku o slanju policijske i pravosudne misije EULEX, koja se počela raspoređivati, ali će dužnost preuzeti polovicom juna.

Solana je izrazio zabrinutost zbog napetosti na sjeveru Kosova, gdje je većinsko srpsko stanovništvo. "Zabrinuti smo za sjever, ali se nadamo da će svi djelovati odgovorno i konstruktivno surađivati s međunarodnim predstavnicima", rekao je Solana.

Scheffer je rekao da će snage KFOR-a, koji broji oko 17 hiljada NATO-ovih vojnika, ostati na Kosovu kako bi osigurao mir i zaštitio sve građane Kosova, većinu i manjinu.

Glavni tajnik NATO-a je rekao da će se na predstojećem samitu Saveza u Bukureštu, osim o mogućnosti slanja pozivnica za članstvo Hrvatskoj, Makedoniji i Albaniji, razgovarati i o općenito o regiji, posebice o odnosima sa Srbijom. Aludirajući na reakcije u Srbiji, nakon proglašenja Kosova, Scheffer je pozvao da se odustane od "beskorisne retorike, koja dolazi s nekih mjesta", javila je Hina.

Upitan može li Srbija računati na ubrzani put prema Evropskoj uniji, Solana je odgovorio da za sve zemlje zapadnog Balkana postoji mehanizam, koji se zove Proces stabilizacije i pridruživanja. "Mislim da ne trebamo ići izvan toga, izvan tih kanala, ali brzina kojom se može ići kroz te kanale ne mora biti ista za sve, može biti različita. Mislim da sam dovoljno rekao", istaknuo je Solana.