Teški uslovi
43

Snijeg i vjetar stvorili probleme u Hrvatskoj: Nekoliko nesreća na autocesti Zagreb - Beograd

V. K.
Foto: Antonio Ahel/AtaImages/Pixsell
Snježne padavine koje su zahvatile Balkan stvorile su velike probleme u Hrvatskoj, a naročito na autocesti Zagreb - Beograd gdje zimske službe od ranog jutra pokušavaju stvoriti koliko-toliko normalne uslove za vožnju.

Ipak, uslijed teških vremenskih uslova, na autocestama se bilježe i velike gužve, ali i saobraćajne nesreće.

Nekoliko sudara zbog snijega i vjetra zabilježeno je na autocesti Zagreb - Beograd, a u nesrećama su učestvovali kako putnički automobili tako i kamioni.

Prema izvještaju HAK-a zbog olujnog vjetra za sav promet zatvorene su autocesta A1 Zagreb-Ploče-Karamatići kao i Jadranska magistrala između Karlobaga i Svete Marije Magdalene.

"Ceste su mokre i skliske u većem dijelu zemlje. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebno na mostovima i nadvožnjacima. Pozivamo vozače da brzinu i način vožnje prilagode uslovima na cesti", naveli su iz HAK-a.

Slične vremenske prilike bilježe se i u Bosni i Hercegovini gdje je saobraćaj na brojni dionicama, uslijed snijega, otežan.

Ugaženog ili raskvašenog snijega na kolovozu ima i na putnim pravcima: Sarajevo-Tuzla (Nišići i Karaula), Trnovo-Foča (Rogoj), Han Pijesak-Vlasenica (Han Pogled), Ripač-Vrtoče, Bosanski Petrovac-Drvar (preko Oštrelja), Ključ-Bosanski Petrovac (Lanište), Kupres-Šuica, Glamoč-Mlinište, Jablanica-Posušje (Blidinje), Novi Travnik-Bugojno (Rostovo), Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje (preko Makljena), kao i na širem području Odžaka i Orašja, saopćeno je ranije iz BIHAMK-a.