Upućen i poziv na rat
3

Smrt makedonskog studenta iznova zaoštrava odnose s Grčkom

FENA
Nakon vijesti o događaju u kojem je u Solunu pretučen te od zadobijenih tjelesnih povreda i preminuo makedonski student Aleksandar Samardžijev, javnost u Makedoniji raspravlja o implikacijama čitavog događaja, javio je novinar agencije Anadolija iz Skoplja.

Predsjednik Svjetskog kongresa Makedonije Todor Petrov je u gostovanju na državnoj televiziji izjavio da je pretučeni mladić od zadobijenih povreda preminuo, te, iznenadivši čitavu makedonsku javnost, pozvao na rat s Grčkom.

Javnost u Makedoniji za ovaj događaj saznala je nakon što je rođak pretučenog Samardžijeva na društvenoj mreži Facebook napisao da je Aleksandar, koji je studirao na Univerzitetu u Solunu, nasmrt pretučen. Za ovaj događaj optuženi su članovi ekstremne organizacije “Zlatna zora”.

Prema navodima članova porodice Samardžijeva, članovi ove ekstremne desničarske grupe od Samardžijeva su tražili da promijeni prezime. Nedugo zatim objavljena je i vijest o njegovoj smrti.

S druge strane, zvaničnici u Grčkoj tvrde kako se ovaj događaj nikada nije dogodio i sve nazivaju "običnom izmišljotinom".

Makedonski zvaničnici izjavili su da nemaju nikakvih informacija o ovom događaju.

Ovo je doprinijelo da mediji i javnost u Makedoniji ostanu zbunjeni. Štaviše, rođak unesrećenog Stilian Samardžijev je iznenada nestao u javnosti i nije dostupan na poziv novinara.

Komesar za proširenje Evropske unije Stefan Fuele, koji se danas nalazi u posjeti Atini, objavio je na svom privatnom Twitter profilu da se nada kako ovaj događaj neće dodatno zakomplicirati ionako zategnute odnose između Makedonije i Grčke.

S druge strane, makedonske vlasti su pojačale mjere sigurnosti kod grčke ambasade u Skoplju.

Ove dvije balkanske zemlje su u dugogodišnjem sporu oko imena Makedonija još od kada je ova bivša jugoslavenska republika proglasila nezavisnost.

Grčka ne želi prihvatiti ime Makedonija jer može da implicira pretenzije na istoimenu sjevernu grčku provinciju.

Makedoniji je također zbog navedenog spora s Grčkom otežano ili blokirano pristupanje euroatlantskim organizacijama.