Regija
0

Slučaj "Ćuruvija": Radonjić i Romić saslušavani devet sati

FENA
Saslušanje Milana Radonjića i Ratka Romića, osumnjičenih za sudjelovanje u ubistvu novinara i vlasnika lista Telegraf Slavka Ćuruvije, završeno je noćas dva sata poslije ponoći, a danas bi trebalo biti donesene odluke o produženju pritvora.

Saslušanje je trajalo gotovo devet sati i bilo je korektno, izjavila je Tanjugu branitelj obojice osumnjičenih Zora Dobričanin Nikodinović.

Prije podne će biti održana sjednica u vezi s prijedlogom tužilaštva za organizirani kriminal da im se odredi pritvor, dodala je.

Kako je jučer priopći tužitelj za organizirani kriminal Miljko Radisavljević, za ubistvo Ćuruvije 1999. godine osumnjičen je i tadašnji šef Državne sigurnost (DB) Radomir Marković, koji je u zatvoru u Požarevcu, kao i pripadnik posebne službe osiguranja u DB-u Miroslav Kurak, nedostupan pravosudnim organima i za kojim će biti raspisana međunarodna potjernica.

Ključni svjedok u ovoj istrazi je nekadašnji zapovjednik Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija koji u požarevačkom zatvoru izdržava kaznu od 40 godina zatvora, kao i još dvije osobe čiji identitet nije otkriven iz sigurnosnih razloga.

Ulemek je o ubistvu Ćuruvije progovorio tek prošle sedmice i istražnim organima dao podatke koji su pomogli rasvjetljavanju tog slučaja.

Marković i Radonjić se terete kao nalogodavci, a Romić i Kurak kao izvršitelji ubistva.

O povezanosti vrha tadašnje vlasti sa ubistvom i eventualnim nalogodavcima ubistva, čiji je motiv politički, pokazat će istraga, rekao je Radisavljević na konferenciji za novinare.

Ćuruvija je ubijen na Uskrs, 11. aprila 1999, u jeku NATO bombardiranja SR Jugoslavije. Ubistvo je izvršeno oko 17 sati u Beogradu, u Svetogorskoj ulici (u to vrijeme Ive Lole Ribara), u prolazu ispred broja 35, gdje su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa, a na četvrtom katu i stan u kome je Ćuruvija živio.

Ubice su u Ćuruviju ispalile 17 metaka, a zatim i jedan pucanj u glavu. S njim je tada bila njegova nevjenčana supruga, historičarka Branka Prpa.

Na vlasti u Srbiji je u to vrijeme bila koalicija SPS, JUL i SRS.

Radomir Marković je uhapšen u februaru 2001. Osuđen je na maksimalnu zatvorsku kaznu od 40 godina zbog ubistva Ivana Stambolića 25. augusta 2000. godine i četvorice članova SPO u atentatu na lidera SPO - Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali, 3. oktobra 1999.

Radonjiću i Romiću sudi se u Višem sudu u Beogradu za pomaganje u pokušaju ubistva Draškovića u Budvi 2000. godine. Prvostepeno su bili osuđeni na osam i sedam godina zatvora, ali je ta presuda ukinuta i naloženo je novo suđenje.