Neki roditelji se protivili
0

Slike haških optuženika u zagrebačkoj osnovnoj školi

SRNA
Gotovina i Markač
Gotovina i Markač
Plakati sa slikama hrvatskih generala i haških osuđenika Ante Gotovine i Mladena Markača već mjesec dana okačeni su na zgradi Osnovne škole Petar Zrinski u centru Zagreba.

Na plakatima piše "Od pobjede preko istine do pravde" i "Hrvatski mučenici".

Neki roditelji protivili su se tome, ali im je direktor škole Krešimir Mihajlović odgovorio: "Kome plakat smeta, neka ide u Srbiju", prenijeli su  mediji.

"To su hrvatski generali i onom kome to smeta poručujem da slobodno ode da živi u Srbiju. Ja sam odobrio postavljanje tih plakata. Riječ je o generalima koji su branili svoju domovinu i ne mislim da je riječ o ratnim zločincima. Kad sud donese pravosnažnu presudu, onda ćemo vidjeti", izjavio je Mihajlović.

U zagrebačkoj kancelariji za obrazovanje, kulturu i sport kažu da je Mihajlovićeva izjava potpuno neprimjerena.

"Ipak je to vaspitno-obrazovna ustanova i svakako ćemo razgovarati sa direktorom o cijelom slučaju", poručili su iz ove kancelarije.

Ministarstvo nauke, obrazovanja i sporta do sada se nije oglasilo o ovom slučaju. 
Haški tribunal osudio je 15. aprila Antu Gotovinu na 24, a Mladena Markača na 18 godina zatvora zbog ratnih zločina za vrijeme i nakon akcije hrvatske vojske "Oluja" 1995. godine i učešća u zločinačkom poduhvatu istjerivanja Srba iz Krajine. U toku je žalbeni postupak.

Gradsko vijeće Zadra nedavno je Gotovini dodijelilo godišnju nagradu grada.