Novi srbijanski reis
42

Senad Halitović novi vrhovni poglavar Islamske zajednice Srbije

B. H.
Screenshot: Youtube
Screenshot: Youtube
Za novog vrhovnog poglavara muslimana Srbije izabran je, dosadašnji predsjednik Mešihata Sandžaka i sandžački muftija, Senad Halitović, a za njegovog zamjenika, niški muftija i generalni sekretar IZ Srbije, Eldin Ašćerić, Njihovi mandati traju pet godina.

Predstavnici su izabrani na svečanoj sjednici u novopazarskoj Bor džamiji. Prije glasanja od kandidature je odustao muftija Muhamed Ziljkić, piše Danas.

Halitović je kazao da će prioritet u narednom periodu biti jedinstvo među muslimanskim vjernicima u Srbiji, ali i da su pred njim "brojni izazovi".

"Radit ćemo na svim vrijednostima na kojima smo i ranije radili. Nas čeka mnogo izazova. Prvenstveno, radit ćemo na ujedinjenju svih muslimana u Srbiji, da napokon prevaziđemo sve poteškoće u kojima se nalazimo", istakao je reisu-l-ulema Halitović u prvoj izjavi medijima.

Senad Halitović je rođen 1979. godine u selu Kruševo, nedaleko od Novog Pazara. Završio je medresu "Gazi Isa-beg" u ovom gradu, a 2004. godine završio je Fakultet islamskih nauka u Jemenu, gdje je dvije godine kasnije i magistrirao. Govori arapski jezik.

Bio je profesor na novopazarskom Fakultetu islamskih studija (FIS) i u medresi islamskih predmeta. Važi za eksperta iz oblasti islamske ideologije i misionarstva.

U IZ u Srbiji, na čijem čelu je bio muftija Muamer Zukorlić, bio je do 2012. godine, kada se priklonio IZ Srbije. Bio je u inicijativi za pomirenje te dve zajednice.

Halitović je postao četvrti reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije nakon raskola iz 2007. godine. Prije njega, tu funkciju su obavljali Hamdija Jusufspahić, Adem Zilkić i Sead Nasugović, koji je bio reis od 2016. godine.