Sunday Times
0

Saudijci finansiraju balkanske muslimane

FENA
Pod naslovom "Saudijci financiraju radikalizaciju balkanskih muslimana" Sunday Times piše da Saudijska Arabija "prosipa" stotine miliona dolara kako bi preko novih radikalnih islamističkih skupina širila mržnju prema Zapadu i regrutirala borce za džihad u Afganistanu.

List prenosi navode dužnosnika u Makedoniji kako islamski fundamentalizam prijeti da destabilizira Balkan. Striktne vehabijske/selefijske frakcije, koje finansiraju Saudijci, dolaze u sukob s tradicionalno umjerenim lokalnim muslimanskim zajednicama.

Fundamentalisti financiraju gradnju džamija i čak daju nekim pristalicama, od kojih se očekuje da se ne briju a njihove žene da nose zar, 400 dolara mjesečno.

Makedonske vlasti kažu da nadgledaju do 50 dobrovoljaca Al-Qaide, regrutiranih da se bore u Afganistanu.

Povjerljivi dokumenti, koji su dati na uvid Sunday Timesu, pokazuju da su neke islamske dobrotvorne organizacije za koje se sumnja da se bave pranjem novca za finansiranje terorizma aktivne diljem Balkana.

Čelnici islamske zajednice u Makedoniji kažu da su neke džamije nasilno preuzele radikalne grupe, a u njima postavljeni novi imami, dodajući da je vehabijsko učenje potpuno strano lokalnoj tradiciji.

Makedonske vlasti kažu da Evropska unija i Amerika nisu shvatile koliki problem predstavlja rastući islamski fundamentalizam na Balkanu, prenosi Times, dodajući da je u nedavnim racijama u Bosni i drugdje pronađeno više zaliha oružja.