Hrvatska
0

Sanader se javio zagrebačkom Županijskom sudu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader došao je jutros na zagrebački Županijski sud kao bi se javio sudiji istrage, što je jedna od mjera opreza koja mu je izrečene prilikom puštanja iz istražnog zatvora.

Sanader se na sudu trebao pojaviti u 9 sati, no stigao je pola sata kasnije taksijem.

Kako na sudu danas nema sudije istrage u slučaju Fimi media Krešimira Devčića bivši premijer i predsjednik HDZ-a javio se sutkinji Veri Polak Presečki. Nakon 20-ak minuta bivši premijer je izašao sa suda i novinarima objasnio da su zakasnili na sud jer se "koordinirao" sa svojim odvjetnikom Goranom Suićem koji je imao manjih problema sa svojim automobilom pa nije stigao po njega.

Suić i Sanader su se zbog kašnjenja ispričali sutkinji.

Sanader je kazao da nije tražio dozvolu da napusti Zagreb i otputuje u Split u posjetu bolesnoj majci, kako su neki mediji najavljivali.

Bivši hrvatski premijer nije želio komentirati optužbe na njegov račun i sve veći broj osoba koje su se nagodile s USKOK-om.

"Ne mislite valjda da ćemo ovdje iznositi svoju odbranu", kazao je.

Nije želio komentarisati ni suspenziju svog bivšeg tjelohranitelja, pomoćnika glavnog ravnatelja policije i načelnika Uprave za posebne poslove sigurnosti Davora Blaževića, kojega je ministar unutarnjih poslova udaljio iz službe zbog teže povrede službene dužnosti, to jest jer se sastao sa Sanaderom koji je okrivljen za više teških kaznenih djela.

Sredinom prosinca sud je Sanadera pustio da se brani sa slobode, nakon što je uplatio jamčevinu vrijednu 12,6 miliona kuna, predao putovnicu te se obvezao da se neće kriti i bez odobrenja suda napuštati boravište. Od ranije je na snazi kao mjera opreza bila određena obveza da se svakog prvog ponedjeljka u mjesecu javlja sudiji istrage.

Sanaderu se sudi zbog ratnog profiterstva, to jest uzimanja provizije od Hypo banke sredinom 90-ih i uzimanja mita od čelnika MOL-a za prepuštanje upravljačkih prava mađarskoj naftnoj kompaniji u Ini. Bivši premijer nedavno je optužen i u slučaju Fimi media zbog "punjenja" HDZ-ovog "crnog fonda" novcem izvučenim iz državnih institucija i poduzeća.