Sjeverna Makedonija
58

Raspisana potjernica za osumnjičenim za ubistvo Vanje G. (14)

A. Ku.
Ljupčo Paleski Palčo (Foto: Facebook)
Ljupčo Paleski Palčo (Foto: Facebook)
Ministarstvo unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije raspisalo je međunarodnu potjernicu za Ljupčom Paleskim Palčom koji je osumnjičen za ubistvo Vanje Gjorčevske (14) i Panča Žežovskog (76).

U potjernici se navodi se da se Palevski, rođen 12.12.1964. godine, traži zbog istrage krivičnih djela "otmica" i "ubistvo" po naredbi Osnovnog javnog tužilaštva Skoplje.

Palevski je napustio Makedoniju 30. novembra te se prema trenutnim informacijama nalazi u Bugarskoj.

Motiv ovih jezivih zločina, prema pisanjima medija iz Skoplja, povezan je sa novcem koji je majka Vanje Gorčevske dobila od prodaje stana.

Otac ubijene devojčice, Aleksandar Gorčevski, priveden je jučer i određeno mu je zadržavanje do 48 sati kako bi se izbjeglo bjekstvo ili ometanje istrage.

Iz Tužilaštva i MUP-a Sjeverne Makedonije poručili su ranije da on negira bilo kakvu povezanost s ubistvom, ali da imaju dokaze koji govore suprotno.

Otac se sumnjiči da je dao informaciju o vremenu i mjestu kada će Vanja biti sama, s ciljem da je otme, a potom od majke traži novac.

Ali, kako je rekao ministar Oliver Spasovski, stvari su izmakle kontroli, pa je organizator i prvoosumnjičeni Ljupčo Palevski-Palčo pucao u djevojčicu iz pištolja i ubio je.

Detalji o ubistvu Vanje ukazuju na brutalnost, jer je djevojčica vezana i upucana iz pištolja, da bi zatim bila zakopana samo dva sata nakon otmice.

Za sada nema detalja o razlozima zašto je Vanja ubijena istog dana kada je oteta.