Beograd
0

Pronađeni pištolji u Zilkićevom službenom vozilu

SRNA
Adem Zilkić
Adem Zilkić
Beogradska policija pronašla je u ponedjeljak dva pištolja u službenom vozilu vrhovnog poglavara Islamske zajednice Srbije Adema Zilkića, potvrđeno je Srni u Birou MUP-a Srbije za saradnju s medijima.

Oružje je pronađeno prilikom rutinske kontrole, a jedan pištolj pripada Zilkiću, dok drugi pripada njegovom vozaču.

U Birou MUP-a ističu da Zilkić nije privođen u policiju, već da je oružje oduzeto po nalogu Tužilaštva.Policija je o ovom događaju sačinila izvještaj.

Zilkić je beogradskim medijima ranije rekao da je pronađeno oružje evidentirano kod nadležnih organa.

Sead Šaćirović, portparol Mešihata Islamske zajednice u Srbiji koju predvodi glavni muftija Muamer Zukorlić, rekao je Srni da ga ne čudi što je kod Zilkića pronađeno oružje.

"Mi odavno ukazujemo da je reč o militantnoj grupi na čijem čelu je taj čovek", naveo je Šaćirović.

On je ocijenio da je odnos vlasti u Srbiji i službi koje je "trebalo da se bave ljudima oko Zilkića previše tolerantan", pripisujući odgovornost Zilkiću i službenicima njegove Islamske zajednice za brojne incidente u Sandžaku.  
Šef Zilkićevog kabineta Jakub Leković rekao je beogradskim medijima da nošenje oružja opravdava prijetnjama koje stižu poglavaru Islamske zajednice Srbije zbog čega se on više puta obraćao nadležnim državnim organima, ali da, kada je riječ o tome, do sada ništa nije preduzeto.

"Već duže vreme Zilkiću svakodnevno stižu poruke sa raznih strana da mu je ugrožena bezbednost", objašnjava Leković. 

Islamske zajednice koje djeluju u Srbiji ne priznaju jedna drugu.

Sjedište Islamske zajednice Srbije koju predvodi vrhovni poglavar Adem Zilkić nalazi se u Beogradu, a Islamske zajednice u Srbiji glavnog muftije Mumaera Zukorlića u Sarajevu i već druže vremena traje sukob između njihovih pristalica. 

Često je potezano i vatreno oružje između pristalica dvije islamske zajednice u Sandžaku, a nekoliko osoba je i povrijeđeno.