Sud u Podgorici
0

Pripadnici JNA proglašeni krivim za zločin u logoru Morinj

SRNA
Viši sud u Podgorici proglasio je danas krivim šestoricu pripadnika pripadnika bivše JNA za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u logoru Morinj kod Kotora početkom 90-ih godina.

Mlađen Govedarica, Ivo Gojnić, Zlatko Tarle, Špiro Lučić, Boro Gligić i Ivo Menzalin proglašeni su krivim, jer su, kako je navedeno u presudi, od oktobra 1991. godine do avgusta 1992. godine u logoru Morinj "naređivali i vršili mučenje, nečovječno postupali i nanosili velike patnje ratnim zarobljenicima i civilima sa dubrovačkog područja".

Govedarica, Gojnić, Tarle, Lučić i Gligić osuđeni su na zatvorske kazne od godinu i šest mjeseci do tri godine i šest mjeseci i njima se odlukom suda ukida pritvor.

Najviša kazna izrečena je Ivi Menzalinu, koji je bio kuvar u logoru i koji je osuđen na zatvorsku kaznu zatvora od četiri godine. Menzalin je u bjekstvu, pa je sud naložio njegovo hapšenje.

Optuženi su na suđenju negirali krivicu, ali je sud na osnovu izjava bivših logoraša ocijenio da su navodi optuženih "neosnovani". 

Sudija Milenka Žižić istakla je da su tokom pisanja presude uzete u obzir olakšavajuće okolnosti da  osuđeni ranije nisu bili osuđivani, da su u pritvoru imali dobro vladanje, da imaju porodice, a neki su i teškog materijalnog stanja. 

Goran Rodić, advokat Mlađena Govedarice, rekao je da nije zadovoljan presudom i najavio podnošenje žalbe.
"Svima je jasno da se radi o političkoj, a ne sudskoj presudi. Kazna je kompromis za pokrivanje pritvora", rekao je Rodić i dodao da nije siguran da pri takvoj odluci pravda može biti zadovoljena. 

Vesna Gačević- Rogova, advokat Ive Gojnića, smatra da je presuda trebalo da bude oslobađajuća za sve okrivljene. 

"Nijedan dokaz, što se moglo vidjeti iz obrazloženja presude, ne stoji na strani ovakve osuđujuće presude. Iskreno se nadam da će u posljednjoj fazi, svi biti oslobođeni", rekla je Rogova.

Advokat Špire Lučića, Branislav Lutovac zadovoljan je presudom s obzirom na, kako kaže, okolnosti koje su pratile slučaj.

"Odlukom sam relativno zadovoljan. U konsulaticijom sa branjenikom, vidjećemo da li ćemo podnijeti žalbu", rekao je Lutovac.

Advokati osuđenih mogu da podnesu žalbu višoj sudskoj instanci u narednih 15 dana.