Regija
1

Primjena pilula "Diana 35" pod određenim uslovima

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Evropska agencija za lijekove ocijenila je da je korist primjene lijeka "Diane 35", čija je upotreba od januara zabranjena u Francuskoj, veća od rizika, pod uslovom da su preduzete određene mjere da bi se smanjila mogućnost nastanka krvnih ugrušaka u venama (tromboembolije).

Ovaj kontraceptivni lijek i njegovi generici odobreni su i koriste se u EU, ali je u trenutku izrade procjene uočeno da se njihove indikacije razlikuju između zemalja članica Unije.

Hrvatska Agencija za lijekove medicinske proizvodnje (HALMED) objavila je da se nove preporuke o lijeku "Diane 35" ne razlikuju značajno od već navedenih kontraindikacija i upozorenja o tom lijeku koji je odobren za upotrebu u Hrvatskoj.

Hrvatska godišnje troši oko 30.000 kutija lijeka "Diane 35", a prema procjeni HALMED-a lijek se stabilno propisuje u odobrenim indikacijama.

"HALMED do sada nije zaprimio niti jednu prijavu nuspojave s fatalnim ishodom povezanu s primjenom lijeka 'Diane 35' i njegovih generika", navodi se u saopštenju.

Prema zaključcima Komisije, ovaj lijek trebalo bi da se koristiti za liječenje akni tek kad se druge vrste liječenja pokažu neuspješnim, poput lokalnog liječenja i oralne primjene antibiotika, a ne smije se koristiti u kombinaciji sa drugim hormonskim kontraceptivima.

Preporučeno je provođenje studija o potrošnji ovog lijeka kao i o efikasnosti preporučenih mjera minimizacije rizika, uvođenje novih kontraindikacija i upozorenja, te upoznavanje pacijenata i zdravstvenih radnika o njima.