Regija
0

Prijedlog sporazuma o intenziviranju saradnje Srbije i EU-a

FENA
Evropska unija i Srbija intenzivirat će političku saradnju u cilju ubrzanog napretka Srbije ka EU, uključujući davanje Srbiji statusa kandidata za članstvo, navedeno je u prvoj tački prijedloga sporazuma koji je Unija ponudila Srbiji da potpiše 7. februara.

U prijedlogu teksta sporazuma, u koji je Tanjug imao uvid, navodi se da će, "imajući u vidu značaj lakšeg putovanja građana Srbije u EU, Evropska komisija sa Srbijom pokrenuti dijalog o liberalizaciji viznog režima".

Evropska unija će, navedeno je u sporazumu, nastaviti da jača veze između naroda EU-a i Srbije, uključujući naročito kontakte među studentima.

"Evropska unija će poduzeti brze korake u cilju povećanja broja srbijanskih studenata koji studiraju u EU, kroz program Erasmus Mundus i bilareralne inicijative".

U tome kontekstu EU će hitno razmotriti načine da se povećaju raspoloživi fondovi, dodaje se u sporazumu.

Prijedlogom sporazuma predviđeno je da EU i Srbija potpišu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) "čim budu učinjeni neophodni koraci".

U tom kontekstu EU se obavezuje da će podržati napore Srbija na jačanju demokratije i vladavine zakona; doprinijeti političkoj, ekonomskoj i institucionalnoj stabilnosti Srbije i osigurati okvir za politički dijalog između Unije i Srbije, "omogućavajući time razvoj bliskih političkih odnosa".

Evropska unija ponuđenim sporazumom izražava spremnost da podrži napore Srbije u razvoju ekonomske i međunarodne saradnje, između ostalog kroz pomoć Srbiji da pripremi zakone za eventualno članstvo u Evropskoj uniji, uključujući integraciju u jedinstveno tržište Unije.

"Bruxelles je spreman da podrži napore Srbije da dovrši prelazak na funkcionalnu tržišnu ekonomiju, uspostavi zonu slobodne trgovine između Evropske zajednice i Srbije i podstakne regionalnu saradnju", navedeno je u prijedlogu sporazuma.

Imajući u vidu postizanje navedenih ciljeva, EU će, kako je istaknuto, formirati radnu grupu koja će razmotriti načine za postizanje brzog napretka.

"Radna grupa će početi s radom odmah kako bi što je to prije moguće formulirala preporuke Srbiji i Vijeću EU-a", navedeno je u tekstu prijedloga sporazuma, uz zaključak da će "EU i Srbija biti u bliskom kontaktu u cilju unapređenja ovog procesa".

U formuliranju tačaka sporazuma EU je pošla od činjenice da "Srbija ima ključnu ulogu na zapadnom Balkanu, kako za uspostavljanje stabilnosti, tako i za ekonomski razvoj i prosperitet regije".

U uvodnom dijelu sporazuma istaknuta je želja da se produbi odnos EU-a i Srbije koji, kako je navedeno, počiva na bogatim i raznolikim kulturnim, historijskim i ekonomskim vezama između njihovih naroda.

U prijedlogu sporazuma istaknuto je da je narod Srbije dio evropske porodice i da će produbljivanje odnosa između EU-a i Srbije, koje vodi ka članstvu Srbije u EU, donijeti konkretne dobrobiti narodu Srbije, naročito podsticanjem ekonomskog napretka, trgovinskih odnosa i razvojem zone slobodne trgovine.

Potvrđeno je da "proces stabilizacije i pridruživanja ostaje pravi način za razvoj tog odnosa" i izraženo uvjerenje da će SSP donijeti dobrobit i Evropskoj uniji i Srbiji, i imati pozitivne efekte za čitavu regiju zapadnog Balkana.

Prema tekstu prijedloga predviđeno je da sporazum između EU-a i njenih članica i Srbije potpišu predsjednik Vijeća EU-a, visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost, predstavnik Komisije EU-a i članice Evropske unije, s jedne, i Srbija, s druge strane.

Zvaničan naziv prijedloga je "Prijelazni politički sporazum o saradnji između Evropske unije i njenih članica i Republike Srbije".