Regija
130

Preminuo Drago Malović, popularni Radosav iz serije "Đekna"

Anadolija
Drago Malović
Drago Malović
PIstaknuti crnogorski glumac, doživotni član Crnogorskog narodnog pozorišta, član Udruženja dramskih umjetnika Crne Gore, Drago Malović, preminuo je danas u Podgorici, u 90. godini. 

Malović, koji se proslavio ulogom Radosava u poznatoj seriji "Đekna", odigrao je preko 200 uloga na pozorišnoj sceni. Prvi je crnogorski glumac koji je dostigao opštenarodnu popularnost širom Jugoslavije i postao simbol crnogorske televizije.

Iz Crnogorskog narodnog pozorišta su saopštili da je Drago Malović jedan od rijetkih bardova crnogorskog pozorišta koji je doživio duboku starost.

"Počeo je kao amater u čuvenom nikšićkom Kulturno- umjetničkom društvu 'Zahumlje', da bi u prvoj profesionalnoj predstavi Nikšićkog pozorišta davne 1949. godine, već bio angažovan kao profesionalni glumac", saopšteno je iz Crnogorskog narodnog pozorišta CNP. 

Kako dodaju iz CNP-a iz tog nikšićkog perioda gdje je morao da igra i mlade ljubavnike i mlade heroje, radeći sa tada vrhunskim rediteljima bivše Jugoslavije, konačno je sebe našao u nacionalnom repertoaru, a posebno crnogorskom. 

U Nikšiću je stekao ogromnu popularnost igrajući Nikoletinu Bursaća, Vuka Bubala, a takođe igrajući i u tada vrlo modernim dramama koje su tek prodirale na jugoslovensku scenu, Judžina O' Nila, Šona O'Kejsija, Džordža Bernarda Šoa. 

Komemoracija Maloviću će biti održana u utorak 13. maja, u Crnogorskom narodnom pozorištu u 10 sati, prenosi Anadolu Agency (AA).

Vezani članci