Hrvatska
0

Poplavama najugroženije područje nizvodno od Zagreba do Siska

FENA
(Foto: Dnevnik. si/Luka Cjuha)
(Foto: Dnevnik. si/Luka Cjuha)
Poplavama je trenutno najugroženije područje nizvodno od Zagreba do Siska, desna obala Save, gdje je na nekoliko mjesta probijen nasip pa se zečjim nasipima i kamenjem zatvaraju oštećenja, izjavio je danas zamjenik voditelja odbrane od poplava za savsko porječje Dražen Budišić.

Budišić je rekao da vodostaji rijeke Save uzvodno od Zagreba, na zagrebačkom području i Rugvici lagano opadaju, oko ustave Prevlake vodeni val slabi, a nizvodno raste.

Vodeni val Save do Dubrovčaka praktički stagnira, a uzvodno opada, rekao je.

Na vodomjernoj postaji u Dubrovčaku vodostaj Save danas u 15 sati iznosi 872 centimetra te sada stagnira. Za usporedbu, 1998. vodostaj Save je na toj vodomjernoj postaji bio 854 centimetra te je to razina stogodišnje velike vode, rekao je Budišić.

Poplavama su ugrožena područja istočnog dijela Zagrebačke i zapadni dio Sisačko-moslavačke županije. Ugrožena su sela Sop Bukevski, Bukevje, Lekneno, Suša, Vrbovo, Drnek, Orle, Ruča i Stružec. Na području Strmca Bukevskog i Sop Bukevskog je na tri do četiri mjesta probijen nasip koji se zatvara kamenjem. O tome su obaviješteni nadležni za evakuaciju stanovništva, bude li potrebno, rekao je Budišić.

Istaknuo je kako se očekuje sporiji pad vodostaja na sisačkom području, što znači da će sljedećih nekoliko dana biti potrebno provoditi sve propisane i potrebne mjere obrane od poplava. Budišić je prognozirao kako će u sljedeća dva do tri dana ta područja i dalje biti ugrožena od velikih voda Save, a nakon toga vrhunac vodenog vala stići će na područja Novske i Jasenovca. Nizvodno od Siska izgrađen je sustav obrane od poplava Lonjsko polje pa će se dio velikoga vodenog vala odteretiti ustavom Trebež u retenciju Lonjsko polje. Tako će se ublažiti opasnost od velikih voda za jasenovačko područje, rekao je Budišić.

Kao pomoć području ugroženu poplavama u Bukevju i Sop Bukevskom u općini Orle, u Zagrebačkoj županiji, jutros je u sklopu Namjenski organiziranih snaga (NOS) Oružanih snaga RH upućeno 150 pripadnika kopnene vojske i osnovna oprema. Također, oko 13 sati poslano je 50 pripadnika OS RH u Dubrovčak, a očekuje se da će uskoro biti poslano 50-ak pripadnika u Sisačko-moslavačku županiju.