Regija
0

Položena urna Janeza Drnovšeka

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Urna s pepelom bivšeg slovenskog predsjednika i dugogodišnjeg premijera Janeza Drnovšeka položena je u utorak popodne u obiteljsku grobnicu u rodnom mu Zagorju ob Savi, u nazočnosti članova obitelji i prijatelja, bez državnih počasti po želji pokojnika i njegove obitelji.

Prije toga na gradskom groblju tisuće građana oprostilo se od Drnovšeka upisom u knjigu žalosti, te izrazilo sućut njegovoj sestri Heleni Drnovšek Zorko, sinu Jaši Drnovšeku i kćerki Nani Forte. Učinili su to i najistaknutiji slovenski političari i uglednici, među njima prvi predsjednik Milan Kučan, sadašnji predsjednik Danilo Tuerk i premijer Janez Janša.

Janez Drnovšek umro je u subotu u ranim jutarnjim satima nakon višegodišnje borbe s rakom koji mu je prvi put dijagnosticiran na bubregu 1999. godine.

Bio je jedan od najistaknutijih slovenskih političara zadnjih dvadeset godina. Od 1989. godine bio je èlan kolektivnog Predsjedništva ondašnje Jugoslavije, dvije godine kasnije vodio je pregovore o odlasku bivše JNA iz Slovenije na početku raspada bivše države. Četiri puta polagao je prisegu kao predsjednik različitih koalicijskih vlada u razdoblju između 1992. i 2002. godine, a petogodišnji mandat predsjednika države istekao mu je potkraj prosinca prošle godine.

Drnovšeka Slovenci smatraju najzaslužnijim za relativno bezbolan odlazak iz Jugoslavije nakon njezina raspada i za brzu gospodarsku i društvenu prilagodbu koja je 2005. rezultirala ulaskom Slovenije u NATO savez i EU.