Sarajevski student
268

Politički profil Dritana Abazovića: Demokrata u velikosrpskom zagrljaju

I. Čavčić
Foto: Dritan Abazović / Facebook
Foto: Dritan Abazović / Facebook
Parlamentarni izbori u Crnoj Gori omogućili su da Dritan Abazović, lider Ujedinjene reformske akcije (URA) koja predvodi platformu Crno na bijelo sastavljenu od ukupno četiri političke organizacije, sa četiri osvojena poslanička mandata postane nezaobilazna karika za formiranje vlasti.

Profesor Mirko Pejanović, koji je bio predavač i dekan na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu kada je na tom fakultetu studirao Dritan Abazović, izjavio je za Klix.ba da su izbori u Crnoj Gori donijeli preokret u pogledu većinske političke volje građana i da je nekadašnji "sarajevski student" postao značajan politički faktor u Crnoj Gori.

"Abazović je vrlo interesantna ličnost. Bio je najbolji student u generaciji. Pokazao je sklonost za naučno-istraživački rad i bavljenje teorijom. I pored ponuda da bude biran za asistenta, odlučio je drukčije i otišao u svoju zemlju gdje se politički aktivirao", kazao je Pejanović za Klix.ba.

Profesor Pejanović smatra da Abazović sa svojom energijom, borbenošću, znanjem i političkom orijentacijom može doprinijeti ostvarivanju ciljeva Crne Gore, prevashodno njene integracije u Evropsku uniju.

"Abazović će najbolje procijeniti sa kojim strankama može biti do kraja posvećen postizanju cilja evropske integracije Crne Gore, ekonomskog razvoja, posebno razvoja stabilnih i dobrih međunacionalnih odnosa u Crnoj Gori", rekao je Pejanović.

Predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) iz Podgorice Zlatko Vujović smatra da je URA pred velikim izazovom, naročito jer Crnu Goru očekuju regionalno usložnjeni odnosi kao što je, uz ostale, rješavanje pitanja Kosova.

"Abazović je u velikom problemu zato što se sa brojnim pitanjima neće moći usaglasiti sa svojim političkim partnerima iz koalicije Za budućnost Crne Gore. A kad ste u vladi, ne možete odlagati rješavanje pitanja", kazao je Vujović za Klix.ba.

Dritan Abazović je u intervjuu za albansku televiziju ABCNews kazao da promjena u vanjskoj politici Crne Gore neće biti. Osim toga, ne isključuje mogućnost koalicije sa Milom Đukanovićem, ali prioritet daje prosrpskim strankama.

Dušan Janjić iz Foruma za etnička pitanja smatra da je neprincipijelno boriti se protiv kriminala i korupcije Demokratske partije socijalista i oglušiti se pritom na kriminal bivših funkcionera te stranke Svetozara Marovića i Duška Kneževića.

Marović i Knežević su dvojica nekadašnjih crnogorskim moćnika koji se nalaze na slobodi uprkos potjernica koje su za njima raspisane. Marović se nalazi u Beogradu a Knežević u Londonu. Crna Gora insistira na njihovom izručenju.

"Sve crnogorske stranke su otpaci Saveza komunista i kasnije Demokratske partije socijalista. Nema mnogo sreće, kada je riječ o kriminalu i korupciji, ni u drugim izbornim listama", istakao je Janjić za Klix.ba.

Upozorio je da će Dritan Abazović, ukoliko nastavi biti naklonjen koaliciji Za budućnost Crne Gore, sigurno biti uz Marovića i Kneževića.

"Mir je naša nacija je donekle najrelaksiranija lista, mada niko nema da ga ne možete optužiti za kriminal i korupciju. Crna Gora se, nažalost, utopila u to sivilo, kao i ostale balkanske zemlje", kazao je Janjić.

U međuvremenu je održan sastanak lidera koalicija, "Za budućnost Crne Gore", "Mir je naša nacija" i "Crno na bijelo", Zdravka Krivokapića, Alekse Bečića i Dritana Abazovića, koji bi, kako je kazano, trebali formirati buduću vlast.

Usaglasili su se o nekoliko principa na kojima će ta vlast počivati.