Regija
0

Policija pohapsila demonstrante u Zagrebu

SRNA
Protest u Zagrebu (Foto: Cropix)
Protest u Zagrebu (Foto: Cropix)
Hrvatska specijalna policije uhapsila je noćas 23 aktivista nevladinih organizacija Zelena akcija i Prava na grad, koji su danima blokirali Varšavsku ulicu u centru Zagreba, u čijoj su blizini postavili i kontejnere kako bi spriječili izgradnju ulaza u podzemnu garažu u pješačkoj zoni, javlja dopisnik Srne.

Šest građana je pušteno, dok su ostali uhapšeni zadržani na prekršajnoj obradi zbog remećenja javnog reda i mira.

Iz policije su potvrdili intervenciju i hapšenja, pravdajući akciju zahtjevom Komunalne službe kojoj su, kako je izjavila portparol Policisjke uprave zagrebačke Aleksandra Ljuba, samo pružali asistenciju.

Noćnu akciju policija je pravdala bezbjednosnim procjenama, a kontejneri su postavljeni bez dozvole zbog čega su morali biti uklonjeni.  Među uhapšenima je i poznata zagrebačka glumica Urša Raukar.

Organizatori višednevnih protesta jutros su pred Gradskom skupštinom održali konferenciju za novinare  na kojoj su osudili intervenciju specijalne policije, ocjenivši je kao "političku svinjariju".

 Oni su tražili   da Gradska skupština, koja zasjeda, vanredno na dnevni red uvrsti ovaj slučaj, što su odbornici odbili.

Akcija policije uslijedila je nakon jučerašnjeg masovnog protesta nekoliko hiljada Zagrebčana, koji je održan pod motom "Ne damo Varšavsku".
Investitor, poznati zagrebački preduzetnik Toma Horvatinčić, poručio je protestantima da "neće balvan revolucijom zaustaviti njegov projekat".