Sud u Ptuju
0

Počelo suđenje "slovenskom Fritzlu"

FENA
Foto: 24ur.com
Foto: 24ur.com
Čitanjem optužnice u ponedjeljak je na sudu u Ptuju počelo suđenje iza zatvorenih vrata 62-godišnjem Slovencu, optuženu za spolni napad na svoju 15-godišnju kćer koja mu je rodila dijete, potvrdio je novinarima odvjetnik žrtve Franci Matoz, ali je odbio govoriti o pojedinostima.

Suđenje je do sada dvaput bilo odgođeno zbog optuženikovog zdravstvenog stanja. Predstavnik suda potvrdio je u ponedjeljak da je ovaj put liječničkim vještačenjem potvrđeno kako je optuženik načelno spreman pratiti raspravu.

Optuženik je na sud doveden iz zatvora u Mariboru, gdje se nalazi od kraja januara ove godine, kad je uhapšen zbog spolnog napada na maloljetnu osobu i nasilje u porodici. Sumnje su se pojavile pošto njegova kći osnovnoškolka tri mjeseca nije dolazila na nastavu, a utvrdilo se da je tomu uzrok njen visok stepen trudnoće. Nekoliko mjeseci nakon njegovog hapšenja ona je rodila.

Mediji navode da je i DNK analiza pokazala kako se radilo o rodoskvrnuću zbog čega mu prijeti kazna od dvije godine zatvora. Uz to, optužen je i za nasilje nad ostalim članovima porodice, među kojima je troje maloljetnika.

"Slovenski Fritzl", kako su ga nazvali mediji, navodno je za spolno nasilje u porodici bio osumnjičen još 1992., ali je prije podizanja optužnice otišao u inostranstvo, odakle se vratio prije nekoliko godina.