Rama protiv Salija Beriše
0

Parlamentarni izbori u Albaniji 23. juna

SRNA
Albanski predsjednik Bujar Nišani raspisao je parlamentarne izbore za 23. juni, dok je Tirana pod pritiskom da izbjegne situaciju nakon spornih izbora iz 2009. koji su usporili njeno napredovanje ka EU.

Opoziciona Socijalistička partija, predvođena Edijem Ramom, osporila je rezultate izbora prije četiri godine, što je kasnije dovelo do protesta i do sukoba sa policijom. Četiri demonstranta su tada poginula.

Rama će pokušati da obori Salija Berišu, vođu vladajuće Demokratske partije, koji je premijer posljednjih osam godina.

Analitičari očekuju da će glasanje biti "tijesno", imajući u vidu da je vlada na udaru kritika zbog korupcije i loše vladavine prava, podsjeća Reuters.

Na posljednjim izborima, Demokratska partija osvojila je pola od 140 mjesta u parlamentu i tanku većinu, uz podršku Pokreta socijalističke integracije.

EU saopćila je da Albanija mora da održi slobodne i fer izbore i poboljša demokratiju prije nego što postane zvaničan kandidat za članstvo u bloku.

Albanija, zemlja sa 2,8 miliona stanovnika, jedna od najsiromašnijih u Evropi, već je članica NATO.

I EU i SAD vrše pritisak na Albaniju da prevaziđu atmosferu intenzivne političke polarizacije između demokrata i socijalista, koja je usporila i na momente paralizovala reforme.

Za razliku od većine zemalja zapadnog Balkana, Albanija je izbjegla recesiju, ali je kriza u susjednoj Grčkoj i Italiji usporila rast i dovela do pada vitalnih finansijskih prihoda od velike albanske dijaspore.

Albanci se žale da privredni rast nije uspio da smanji siromaštvo ili poboljša socijalno stanje društva.

Albanski predsjednik danas je, također, otpustio tužioca Inu Ramu i umjesto nje postavio Adriatika Lalju, bivšeg tužioca koji je nadgledao izvještaje o imovinskoj karti službenika administracije.

Premijer ima najveća ovlaštenja u Albaniji, dok je pozicija predsjednika većinom ceremonijalna, osim njegove uloge kao šefa oružanih snaga i šefa glavnog pravosudnog savjeta.