Regija
0

Otmica grčkog industrijalca kao na filmu

FENA
Grčka policija i dalje intenzivno traga za predsjednikom Federacije industrijalaca sjeverne Grčke (SBBE) Jorgosom Milonasom, koga su, u ponedjeljak pred ponoć, na spektakularan način kidnapirali nepoznati napadači.

Otmica "kao na filmu" dogodila se u Solunu, prilikom Milonasovog povratka kući, u elitnoj četvrti Panorama, pišu grčki listovi, za koje je taj događaj tema dana.

Prema zasad dostupnim informacijama, više naoružanih napadača zaustavilo je automobil kojim je upravljao Milonas, pored kojeg je bila i njegova supruga. Vozio je sporije, jer su se već nalazili nadomak svog doma.

Napadači su, s oružjem u rukama, upali u automobili i naredili industrijalcu da vozi u suprotnom pravcu. Poslije pet do šest kilometara, u zoni koja se zove Termi, naredili su mu da stane. Tu se ostavili kola i Milonasovu suprugu, a njega su prebacili u drugi automobil i odvezli se u nepoznatom pravcu.

Uspaničena Milonasova supruga je ubrzo pozvala policijsku stanicu i obavijestila je o otmici. Interventna ekipa policije je po dolasku na lice mjesta pronašla Milonasov mobilni telefon i sat na zadnjem sjedištu automobila u kojem je bračni par otet, javio je Tanjug.

Tada je počelo opsežno "češljanje" terena, ali napori policije i drugih službi još nisu dali rezultata. Ništa se ne zna o napadačima niti ima sigurnijih pretpostavki o mjestu gdje se kriju. To potiče razne sumnje, među kojima i one najgore kad je riječ o sudbini poznatog industrijalca.

Milonas (49) je vlasnik velike kompanije koja radi s aluminijem i ima razvijene građevinske i druge poslove u Grčkoj i u još nekoliko zemalja.

Policija je pojačala kontrolu na svim graničnim prijelazima jer se sumnja da bi otmica Milonasa mogla biti naručena iz inostranstva, gdje on ima više poslovnih partnera.

Milonas, rođen u Seresu, član je više grčkih i mješovitih industrijskih udruženja, između ostalog i Savjeta grčko-srpskih biznismena.

Njegova kompanija "Alumil" dobitnik je niza značajnih priznanja za uspješno poslovanje u minulim godinama.