Regija
0

Odziv građana na Kosovu masovan

SRNA
U sjevernom dijelu Kosova odziv građana za glasanje je masovan, iako još nema zvaničnih podataka o njihovom broju, javlja izvještač Srne iz Kosovske Mitrovice.

Izbori protiču mirno, a incidenti nisu zabilježeni ni na jednom biračkom mjestu.

Građani sa kojima je razgovarao izvještač Srne u opštini Zvečan očekuju da će izbori donijeti bolju budućnost u ekonomskom, ali i političkom životu. 

"Važno je da sve protekne mirno i da pokažemo vlastima u Beogradu i međunarodnoj zajednici da imamo pravo i na lokalne izbore, kao i svi građani Srbije", rekao je Čedo Petrović iz Zvečana.

Opštine Zvečan i Zubin Potok organizovale su, osim predsjedničkih i parlamentarnih, i lokalne izbore.

Potpredsjednik Skupštine zajednica opština Kosova Marko Jakšić rekao je nakon glasanja da je ovo prvi put nakon trinaest godina da izbore na Kosovu organizuje OEBS, što, prema njegovoj ocjeni, predstavlja "još jedan korak udaljavanja od Srbije".

Predsjednik opštine Zvečan Dragiša Milović rekao je da građani glasanjem na lokalnim izborima ostvaruju ustavno pravo da biraju svoju lokalnu samoupravu.
Predsednik Srpskog nacionalnog vijeća sjevernog Kosova Milan Ivanović rekao je, nakon glasanja, da je svako ko je protiv lokalnih izbora, protiv demokratije i Ustava Republike Srbije.

Biračka mjesta biće zatvorena u 20.00 sati, a izborni listići transportovani u Rašku i Vranje gdje će biti prebrojani.