Regija
0

Odvjetnik napustio sudnicu, suđenje Glavašu i ostalima odgođeno

FENA
Suđenje Branimiru Glavašu i ostalim optuženicima za ratne zločine nad osječkim Srbima i danas je odgođeno jer je branitelj četvrtooptuženog Mirka Sivića napustio sudnicu, nakon što sudsko vijeće nije pristalo ispitati liječnika vještaka koji je utvrdio da je Sivić sposoban pratiti raspravu.

Odvjetnik Selim Šabanović htio je pred sudskim vijećem ispitati medicinskog vještaka koji je nakon pregleda Sivića i njegove zdravstvene dokumentacije zaključio da je sposoban pratiti raspravu.

"Ako to ne odobrite otići ću s rasprave", kazao je odvjetnik, ističući da Sivić nije sposoban biti na suđenju jer je u zatvorskoj bolnici neprekidno od sredine siječnja. Dodao je i da su njegovog branjenika do sudnice vodila dva stražara jer nije mogao hodati.

I sam je Sivić rekao da se jako loše osjeća te da ne može biti u sudnici, no, sudsko vijeće se složilo s tvrdnjama tužiteljstva da je nalaz vještaka objektivan te da raspravu treba nastaviti.

Kako je odvjetnik Šabanović i nakon toga ustrajao na odlasku iz sudnice sudac Željko Horvatović kaznio ga je plaćanjem troškova odgode glavne rasprave u iznosu od 5.000 kuna, a Sivića pozvao da pronađe novog odvjetnika.

No, četvrtooptuženi je kazao da ne može osigurati drugog branitelja niti to želi učiniti. Zbog odbijanja njegovog zahtjeva nastavio je prigovarati sucu koji je sudskoj straži naredio da ga izvedu van.

Suđenje se nastavlja 12. svibnja, do kada sud Siviću mora pronaći odvjetnika po službenoj dužnosti.

Zbog Sivićeva zdravstvenog stanja odgođena je i jučerašnja glavna rasprava, ali su izvanraspravno i bez prisustva javnosti ispitani prvi svjedoci iz dijela optužnice koji se odnosi na tzv. slučaj garaža.