Split
0

Nužna regionalna komisija za utvrđivanje ratnih zločina

FENA
Utemeljenje Regionalne komisije za utvrđivanje i kazivanje činjenica o ratnim zločinima na području bivše Jugoslavije (REKOM) nužno je radi rasvjetljavanja sudbine 17.158 nestalih u nedavnim ratnim sukobima, zaključeno je na današnjem splitskom konzultativnom sastanku Radne skupine za mlade u Hrvatskoj koja djeluje pri Koaliciji za utemeljenja REKOM-a, a u koju se do sada, kako je rečeno, uključilo oko 150 nevladinih udruga i 200 pojedinaca s područja bivše Jugoslavije.

Koordinator za Hrvatsku Koalicije Eugen Jakovčić je najavio da će se tijekom 2009. i 2010. u zemljama nastalim na području bivše Jugoslavije organizirati više desetaka konzultativnih sastanaka i foruma s nevladinim udrugama i pojedincima angažiranim u Koaliciji koja zagovara utemeljenje REKOM-a.

Po njegovim riječima do kraja 2010. planirano je i organiziranje potpisivanja peticije na području bivše Jugoslavije, s oko milijun potpisa, a kojom bi se od državnih vodstava zemalja nastalih raspadom Jugoslavije zatražilo da vlade i parlamenti tih zemalja budu utemeljitelji Regionalne komisije za utvrđivanje i kazivanje činjenica o ratnim zločinima na području bivše Jugoslavije (REKOM).

Jakovčić smatra da bi se utemeljenjem REKOM-a pridonijelo objektivnijem i cjelovitijem sagledavanju ratnih zbivanja na području bivše Jugoslavije. "REKOM, koju bi činili predstavnici država nastalih raspadom Jugoslavije dala bi posebnu satisfakciju žrtvama, jer dosadašnji sudski procesi nisu to učinili u dovoljnoj mjeri", kazao je Jakovčić.

Do sada je, kako je rečeno, za zapovjednu odgovornost te za neposredno počinjene ratne zločine na području bivše Jugoslavije osuđeno 250 osoba koje izdržavaju kaznu, a osim toga u Hrvatskoj je osuđeno još blizu 400 Srba u odsutnosti. Pred Haaškim tribunalom u tijeku je suđenje 23-ojici optuženih za ratne zločine, a u sudovima u državama bivše Jugoslavije za ratne zločine trenutačno odgovara blizu 200 optuženih, navodi se u inicijativi za utemeljenje REKOM-a.

Napominje se da suđenje pred Haaškim tribunalom prosječno traje dvije godine, a na nacionalnoj razini, tj. u sudovima zemalja bivše Jugoslavije postupci traju i po nekoliko godina. Takvom dinamikom do kraja 2020. sudovi u regiji mogu procesuirati najviše 1200 počinitelja ratnih zločina, a to ne bi osiguralo cjeloviti pregled izvršenih najtežih ratnih zločina, vraćanje dostojanstva žrtvama i izgradnju povjerenja u regiji, upozorava se u inicijativi za utemeljenje REKOM-a.