Grandiozan projekt
122

Novi snimci iz zraka: Pogledajte kako napreduje gradnja Pelješkog mosta

B. T.
Mostom bi se trebalo prometovati naredne godine (Foto: EdoStuff Aviation)
Mostom bi se trebalo prometovati naredne godine
Uprkos pandemiji koronavirusa, izgradnja Pelješkog mosta svakodnevno napreduje, o čemu svjedoče i novi snimci iz zraka nastali prije nekoliko dana.

Tokom maja iz Kine bi trebale stići i preostale rasponske konstrukcije, njih 20-ak, a most bi trebao biti spojen do oktobra ove godine. Prema najavama hrvatskih vlasti, u junu naredne godine očekuje se prometovanje mostom i završetak pristupnih cesta.

Izgradnja košta pola milijarde eura

Projekt je vrijedan 526 miliona eura i finansira se evropskim sredstvima. Radove na izgradnji mosta nedavno je obišao hrvatski premijer Andrej Plenković, koji je kazao kako će izgradnjom biti ostvaren ključni cilj - ne samo povezivanje dijelova zemlje, već i fizički teritorijalni integritet hrvatskog teritorija.

Iako je zbog izgradnje mosta bilo mnoštvo trzavica u odnosima Hrvatske i Bosne i Hercegovine, zvanična nota iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, kako smo nedavno pisali, nikada nije upućena.

Izlaz BiH na otvoreno more

Parlament BiH još 2017. godine je zatražio slanje note u kojoj će zahtijevati obustavu svih aktivnosti vezanih za gradnju mosta dok se ne postigne "obostrana saglasnost" o tom projektu.

Tada su iz Sarajeva stizala upozorenja da gradnja mosta ne smije početi prije nego što se riješi pitanje izlaza BiH na otvoreno more, na koji, prema mišljenju bh. stručnjaka, BiH ima neotuđivo pravo.

Međutim, da nota Hrvatskoj nije poslana, nedavno je potvrdio Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.