Ideološke veze sa Putinom
76

Njemački list: Aleksandar Vučić sanja o velikosrpskom carstvu

F. H.
Moskva širi svoju propagandu uz blagonaklonost vlasti u Beogradu. Nedostatan odgovor Zapada mogao bi dovesti do rata, ocjenjuje njemački list Rheinische Post, prenosi Deutsche Welle.

"Rusija je za sada u defanzivi u Ukrajini, ali Kremlj ima na raspolaganju i drugo oružje kako bi povećao svoj utjecaj širom svijeta", ocjenjuje list Rheinische Post.

Autor Martin Kessler piše da ruski predsjednik Vladimir Putin na diplomatskoj sceni pokušava svim snagama na svoju stranu pridobiti zemlje koje se nisu jasno izjasnile u ukrajinskom ratu, te da "moskovska medijska mašina punom parom širi propagandu".

Kako se navodi, primjer za to je Srbija, kandidatkinja za članstvo u EU-u.

"Intenzivirali su se i trgovinski tokovi sa Zapadom. Dobrih 60 posto vanjskotrgovinskih aktivnosti Srbije odvija se sa zemljama Evropske unije. Dvije trećine svih stranih investicija dolazi iz zapadne Evrope. Za samo dva desetljeća Brisel je Srbiji isplatio oko tri milijarde eura državne pomoći, uglavnom iz njemačke blagajne", piše Rheinische Post.

Ali, koliko god Zapadu bilo stalo do Srbije "njen predsjednik Aleksandar Vučić vodi netransparentnu politiku klackalice između tradicionalnog saveznika Rusije i EU-a i SAD-a, ideološki se osjeća povezanim s Putinom", ocjenjuje autor.

"On dijeli njegove ambicije i sanja o velikosrpskom carstvu", navodi se.

"Vučić Putina vidi kao uzor", citira Kessler njemačkog novinara Thomasa Breya, koji, kako se navodi, više od 40 godina izvještava iz regije za njemačku novinsku agenciju dpa, a sada je objavio i studiju o utjecaju ruskih medija u Srbiji.

Prema toj studiji, navodi njemački list, mediji u Srbiji koje kontrolira Vučić potpuno su u kandžama ruske propagande, koju potiču agencije kao što su Sputnjik Srbija i RT Balkan (bivši Russia Today).

"Prije svega televizija – četiri nacionalne, privatne TV-postaje, kao i državni RTS – gotovo bez izuzetka šire rusko viđenje kada je riječ o sukobu u Ukrajini, ali i što se tiče gospodarskih i geopolitičkih sporova između Moskve i Zapada. Dvije trećine stanovništva Srbije redovito se informira iz tih izvora. I najtiražnije dnevne novine i online-portali, koji uz nekoliko izuzetaka spadaju u bliske političke prijatelje predsjednika Srbije, također ocjenjuju globalna politička događanja iz kuta Kremlja", piše Rheinische Post i prenosi ocjenu novinara Breya: "Izvještavanje je agresivno antizapadno i gotovo isključivo zauzima stavove Rusije i Kine."

Mediji pod kontrolom države i oni koji su pod utjecajem Rusije posebno ističu ulogu "slavenske žrtve", stoji dalje u tekstu.

"Narativ je da Zapad želi da Rusija i njeni slavenski saveznici budu slabi ili da ih čak želi uništiti, kao i to da su ratovi Moskve u Ukrajini i ratovi Srbije na području naseljenom sunarodnjacima u Bosni i Hercegovini i na Kosovu čin samoodbrane i samopotvrđivanja. Zapadni svijet tone u močvaru dekadencije, u kojoj dominiraju pop-kultura niske kvalitete, neprirodni feminizam i 'globalistička civilizacija', dok je cilj Rusije obrana slavenskih, kršćanskih i tradicionalnih vrijednosti. U tom 'sukobu civilizacija' Zapad će propasti", piše u tekstu.

Vodeći srpski mediji naveliko posežu za tim pričama, piše Rheinische Post.

"Postoje izvještaji da je (ministrica vanjskih poslova Njemačke) Annalena Baerbock bivša prostitutka, da Njemačkoj prijeti glad ili da su dolar i financijski sustav SAD-a na rubu kolapsa. Koliko god da je indoktrinacija u Srbiji preuveličana i klišeizirana, ona ipak zahvaća stanovništvo. Nezavisni američki instituti za ispitivanje javnog mnijenja utvrdili su da dvije trećine Srba Zapad vidi kao ratnog huškača u sukobu u Ukrajini. Polovica vidi Moskvu kao svog političkog partnera, a samo 30 posto želi jače veze s državama EU-a. Najpopularniji strani političar je Putin, a nakon njega kineski predsjednik Xi Jinping", piše u tekstu.

U tekstu se zaključuje da je Srbija mala zemlja koja ne može ozbiljno izazvati Zapad, ali da u interesu Moskve može ometati politiku EU-a na Balkanu i sijati sukobe.

"Zapad se konačno mora probuditi i učiniti nešto kako bi se suprotstavio ruskoj propagandi u Srbiji. Samo biznis i diplomacija neće pomoći", prenosi Deutsche Welle .