Genocid u Srebrenici
92

Suljagić: Ulazak u debatu s Dodikom i Vučićem daje municiju Rusiji da spriječi usvajanje rezolucije

S. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Povodom namjere lidera Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da spriječe usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, dižući tenzije oglasio se direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić.

"Ulazak u bilo kakvu debatu sa Miloradom Dodikom i Aleksandrom Vučićem u ovom trenutku znači samo pasti u njihovu zamku i dati još više municije Rusiji (i Kini) da spriječe usvajanje rezolucije. Dodik i Vučić pričaju zato što ne mogu da rade ono što pričaju. Da mogu uraditi, ne bi pričali", rekao je Suljagić.

Vučić je prije dva dana kazao da će rezolucija dovesti do novih tenzija u regionu.

"Ne samo da ova rezolucija neće dovesti do mira i neće izliječiti rane iz prošlosti, ona će produbiti jaz između nacija i dovesti do novih tenzija na zapadnom Balkanu. Zbog toga mi tražimo da se ova rezolucija povuče, a ako ne bude tako pozivamo da članice glasaju protiv", rekao je Vučić.

Također, Dodik je tokom boravka u Rusiji govorio o mogućem sukobu i ovlastima EUFOR-a.

"To nama sve odgovara. Dovedete koliko hoćete tamo ljudi. Nije nam to problem, ali nemojte da pravite te priče kao izaći će na Brčko, ovo ono. Kakvo Brčko? Pa onda bi to bilo protiv njihove misije da osiguraju slobodu kretanja. Oni su zaduženi da to osiguraju, slobodu kretanja i da razgraničavaju eventualno snage u sukobu. Jedno i drugo nam odgovara", poručio je Dodik.

Ambasador Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja kazao je 22. aprila da inicijativa o rezoluciji nije usmjerena na nacionalno pomirenje, već da može i da podstakne tenzije na Balkane.

"Ova rezolucija otvara Pandorinu kutiju", rekao je Nebenzja.