Novi Sad
0

Neuspjelo okupljanje desničarskih skupina

FENA
Krajnje desničarske skupine u Srbiji nisu u petak uspjele održati prosvjedni skup u Novom Sadu protiv novoga vojvođanskog statuta, što bi ga bi zastupnici pokrajinske skupštine trebali usvojiti u ponedjeljak.

Njihov skup nije bio prijavljen pa je policija spriječila okupljanje i tom je prigodom privela desetak mladića koji su bili na Trgu slobode u Novom Sadu, prenijeli su srbijanski mediji.

U središtu Novog Sada od ranog popodneva bile su primjetne pojačane policijske snage, koje nisu dopuštale okupljenima dulje zadržavanje kod spomenika Svetozaru Miletiću na glavnom gradskom trgu.

Najavu skupa članova krajnje desničarskih udruga u četvrtak je osudio državni tajnik u ministarstvu za ljudska i manjinska prava Marko Karadžić, koji je pozvao policiju da spriječi skup, navodeći da je to maska za okupljanje neonacista.

Novi vojvođanski statut trebao bi definirati položaj Vojvodine u Srbiji i odrediti nove nadležnosti koje će preuzeti od državne administracije.

Njegovu usvajanju protive se desničarske organizacije, kao i blok stranaka u kojemu su Srpska radikalna stranka, Srpska napredna stranka i Demokratska stranka Srbije Vojislava Koštunice, jer strahuju, kako kažu, da je to početak secesije Vojvodine.