Susret Solana-Tadić
0

Nema dodatnih uslova na putu Srbije u EU

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bilateralni odnosi Srbije i EU značajno su poboljšani i ne postoje dodatni uslovi na daljem putu Srbije u evropskim integracijama, ocijenili su u ponedjeljak u Beogradu visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana i predsjednik Srbije Boris Tadić.
  • Srbija je dio Evrope i Evropa neće biti potpuna bez Srbije. Ona će nastaviti da se kreće kroz proces pridruživanja i nema više nikakvih dodatnih uslovljavanja za to, rekao je Solana poslije sastanka s Tadićem.

Solana je dodao da će za nekoliko dana usljediti dobre vijesti o liberalizaciji viznog režima za građane Srbije, što će omogućiti srpskim državljanima da putuju u EU i doprinjeti boljim vezama Unije i Srbije.

On je naglasio da se u Bruxellesu visoko vrijednuju napori koje je u prethodnom periodu uložila Vlada Srbije i dodao da iz Beograda odlazi s ubjeđenjem da će se okončati saradnja Srbije s Haškim tribunalom.

Predsjednik Srbije rekao je da je Beograd dosta učinio kada su u pitanju proces vizne liberalizacije i okončanje saradnje s Haškim tribunalom, ali i dodao da i dalje predstoji veliki posao.

  • Ne prihvatamo da zapadni Balkan ostane jedini prostor koji nije integrisan u EU. Članstvo u EU je i interes i pravo svake zemlje zapadnog Balkana, rekao je Tadić. On je ponovio da Srbija štiti i brani svoj suverenitet kao što poštuje suverenitet drugih država i naglasio da Beograd nikad neće priznati nezavisnost Kosova, javio je Radio Slobodna Evropa.