Jelko Kacin
0

"Nedopustivo je što Jurišićeva presuda još nije napisana"

FENA
Jelko Kacin
Jelko Kacin
Član Evropskog parlamenta i njegov izvjestilac za Republiku Srbiju Jelko Kacin primio je danas, na njegov zahtjev, predsjednika Fondacije "Istina Pravda Pomirenje" Sinana Alića.

Kacinu je Alić predao monitoring izvještaj sudskog procesa u predmetu Ilija Jurišić i zatražio njegovu podršku i angažman u tom predmetu, saopćeno je iz spomenute Fondacije.

"Odmah ću zatražiti da se o ovome izjasni ministrica pravde Republike Srbije Snežana Malović, a narednih dana o ovom slučaju ću razgovarati i s ministrom vanjskih poslova Republike Srbije Vukom Jeremićem te zamjenikom predsjednika Vlade Republike Srbije i ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem", kazao je Kacin.

On je istakao da će im bez oklijevanja reći da, ukoliko se navodi iz monitoringa pokažu tačnim, neće moći od njega očekivati pozitivne ocjene u izvještaju.

Kacin je mišljenja da Srbija, prije nego što otpočne proces približavanja Evropi, mora poštovati visoke pravne standarde, ali i vlastite zakone, navodeći da informacije koje je dobio od Alića svjedoče da pravosudni organi još nisu napisali presudu, čime su onemogućili optuženom i njegovim advokatima poduzimanje drugih pravnih radnji.

"To je nedopustivo", naglasio je Kacin, dodavši da će o svemu informisati i predsjednika Tadića te obećao da će predstavnicima grada Tuzle i Fondacije "Istina Pravda Pomirenje" omogućiti direktni kontakt s tijelima Evropskog parlamenta zaduženim za ljudska prava i pravosuđe da bih ih informisali o problematici predmeta Ilije Jurišića.