Borut Pahor
0

"Neću više zvati Sanadera"

FENA
Slovenski premijer Borut Pahor izjavio je u petak da više neće nazivati hrvatskog premijera Ivu Sanadera kako bi se dogovorili o sastanku radi nastavka bilateralnih odnosa, a neodziv na svoje pozive razumije tako da nema interesa na hrvatskoj strani.

"Pokušao sam se dogovoriti o razgovoru s hrvatskim premijerom onoliko koliko je to bilo u mojoj moći, ali neuspješno. Nakon nekoliko pokušaja zaključujem da na drugoj strani nema volje za dogovorom. Zato se više neću truditi", rekao je Pahor u petak novinarima. Dodao je da je zadnjih nekoliko dana nekoliko puta neuspješno pokušao telefonski razgovarati sa Sanaderom, ali da mu to nije uspjelo niti mu je hrvatski premijer uzvratio poziv.

"Uobičajena je međunarodna praksa da premijer nazove sugovornika te da mu on uzvrati poziv. Ovaj put to nije prihvaćeno i ja to pokušavam razumjeti", rekao je Pahor.

Dodao je kako nije riječ o pitanju prestiža, nego o "dostojanstvu položaja na kojemu se nalazi".

"Kao predsjednik vlade sve sam učinio u dobroj vjeri i s iskrenim namjerama da izmijenimo stajališta o tome kako naprijed u našim odnosima. Odziva s hrvatske strane nije bilo", objasnio je Pahor okolnosti u zadnjih nekoliko dana koje slovenski mediji ocjenjuju kao "smetnju u diplomatskim kanalima" zbog koje se ne može uspostaviti kontakt kako bi se prevladala blokada hrvatskih pristupnih pregovora i pokušalo riješiti granično pitanje.

Pahor je dodao da nije zadovoljan objašnjenjem hrvatske strane da se sastanak dogovara diplomatskim kanalima.

"To mi objašnjenje nije uvjerljivo. Čini mi se važnijim da je trebala postojati spremnost da se predsjednici vlada čuju telefonski", rekao je Pahor.