Regija
0

Nakon požara u KBC Split osam operacijskih sala van funkcije

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Osam operacijskih sala u KBC-u Split još nije u funkciji zbog požara koji je buknuo u petak oko 1:30 sati u Centralnom operacijskom bloku Odjela hirurgije na Firulama, no uprkos tome hitne se operacije i dalje obavljaju u toj bolnici.

U požaru je izgorjela čajna kuhinja, a uviđaj o uzrocima požara te o mjestu odakle je vatra krenula još je u toku.

Jutros je bolnici posjetio i splitski gradonačelnik Ivo Baldasar koji je prvo otišao u Ravnateljstvo gdje je održan sastanak, a svi šefovi klinika dogovarali su trijaže i preraspodjele operacija po drugim salama.

"Vatrogasci su mi rekli da požar nije bio velikih razmjera. U njemu je izgorjela čajna kuhinja, a zbog dima koji je ušao u ventilacijski sistem povezan sa čak osam operacijskih sala, cijeli hirurški operacijski blok trebao se zatvoriti", izjavio je kratko novinarima gradonačelnik Baldasar.

Tokom dana, a nakon što policija završi uviđaj, u hirurški operacijski blok će doći vatrogasci koji će sve očistiti, a nakon toga bi bolničke službe trebale sve detaljno oprati i urediti. Po završetku čišćenja djelatnici poduzeća koje u bolnici održava ventilacijski sistem, odradit će svoj dio posla.

Gradonačelnik Baldasar rekao je također novinarima kako će se, s obzirom da je riječ o osam operacijskih dvorana, vraćanje u prvobitno stanje zasigurno produžiti na dvije sedmice, do kada bi sve trebalo biti sanirano. Poručio je kako je najbitnije da nije bilo ljudskih žrtava.

"Bolnica radi sve što treba napraviti. Samo molim za malo strpljenja. Oni koji moraju imati hitne operacije biti će zbrinuti", dodao je.