Regija
0

Mladićev brat od strica osuđen na uslovnu kaznu

FENA
Viši sud u Beogradu
Viši sud u Beogradu
Viši sud u Beogradu danas je pravosnažno osudio Branislava Mladića, brata od strica Ratka Mladića, na godinu dana zatvora uvjetno na tri godine, na osnovu sporazuma o priznanju krivice koji je Tužilaštvo za ratne zločine s Mladićem sklopilo početkom ovog mjeseca.

Zamjenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić je rekao Tanjugu da je Branislav Mladić, prema sporazumu o priznanju krivice, u zamjenu za uvjetnu kaznu zatvora priznao da je skrivao haškog optuženika Ratka Mladića do hapšenja u svojoj kući u selu Lazarevo.

Iz Tužilaštva je Tanjugu ranije rečeno da se o priznanju krivice pregovara s još jednom osobom koja je učestvovala u skrivanju Ratka Mladića u Maloj Moštanici tokom 2006. godine.

Tužilaštvo vodi istragu protiv šest osumnjičenih za skrivanje Ratka Mladića, kao i za Stojana Župljanina, također haškog optuženika, dok je protiv sedam osoba u toku pretkrivični postupak.

Ratni komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić uhapšen je poslije višegodišnjeg skrivanja 26. maja 2011. godine u selu Lazarevo, u kući svog rođaka Branislava Mladića.

Nakon pet dana, izručen je Haškom tribunalu, gdje mu se sudi za ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini tokom devedesetih godina.