Susret sa rodbinom
0

Mladić ne priznaje Haški tribunal, ali će se braniti

SRNA
Ratko Mladić
Ratko Mladić
Nekadašnji komandant Vojske Republike Srpske (VRS) general Ratko Mladić rekao je svojoj porodici da neće priznati optužnicu Haškog tribunala, niti će se sam braniti, ali da će se boriti i da želi da mu, između istalih, pravni savjetnik bude profesor međunarodnog prava Smilja Avramov.

Njegov sin Darko Mladić kaže za beogradske "Večernje novosti" da je njegov otac izrazio želju da vidi svoje prijatelje Ljiljanu Bulatović i Miću Grubora, te da je pravio spisak koga bi još želio da vidi.

Nakon posjete generalu Mladiću u ćeliji Specijalnog suda, njegova supruga Bosiljka rekla je za "Večernje novosti" da on prima lijekove, ali da takvo liječenje, kako kaže, njemu nije dovoljno. "Ispričao je sinu i meni da je težak moždani udar doživeo 2008. godine. To mu je bio treći udar po redu. Od tada mu je desna strana gotovo oduzeta. Od tada se sam snalazio i lečio", kaže Bosiljka.

Govoreći o prvom susretu sa suprugom i ocem poslije skoro deset godina, Bosiljka ističe da su to za njih bili šokantni trenuci. Ona ističe da je najvažnije sada da mogu da ga vide i odnesu mu što je potrebno i u ovakvim okolnostima moguće, te dodaje da su mu odnijeli fotografiju unuke i unuka. 

"Ta fotografija kao da mu je dala snagu. Poželio je, a to je istakao i u zahtjevu sudu, da mu dozvole da vidi Darkovu decu. Raspitivao se o svima nama. U jednom momentu nam se izvinio za sve što smo zbog njega proživjeli. Nekoliko puta se izvinjavao. I danas, i juče...Posebno mi je saopštio kako bi želeo da ode na grob naše kćerke Ane. I zavjetovao me da uz nju bude sahranjen", naglasila je Bosiljka Mladić.

Advokat Miloš Šaljić izjavio je za "Blic" da bi porodica Ratka Mladića tokom naredne sedmice mogla da počne da prima penziju koju nije dobijala od 2005. godine, jer za to sada nema nikakvih zakonskih prepreka. On je dodao da država mora da omogući isplatu penzija jer nema osnova da to sprečava. Riječ je, kaže Šaljić, o stečenom pravu koje se ne može izgubiti. 

"Prvo Mladić treba da potpiše ovlaštenje i to će uraditi u ponedjeljak, a pravo da podiže penziju dobiće njegov sin. Kada će to moći da uradi zavisi od administrativnih prepreka. Nadam se da će to da se desi za nekoliko dana ali u ovoj zemlji se nikada ne zna", rekao je advokat porodice Mladić.
Ratku Mladiću je korišćenje penzije bilo privremeno obustavljeno 2005. godine.