Regionalni samit
43

Milanović prije skupa Brdo-Brijuni: Valjda neće završiti svađom kao zadnja dva puta

T. K.
Foto: Ured predsjednika Crne Gore
Foto: Ured predsjednika Crne Gore
Lideri zemalja Zapadnog Balkana okupili su se u Skoplju gdje danas počinje samit Brdo-Brijuni, a tim povodom hrvatski predsjednik Zoran Milanović poručio je da se nada da skup neće ponovno završiti "svađom raštimanih instrumenata kao zadnja dva puta".
"Nadam se da to neće neće ponovno završiti 'svađom raštimanih instrumenata kao zadnja dva puta'. Neke stvari se moraju kalibrirati i dovesti u malo mirnije vode", poručio je Milanović.

Na prošlogodišnjem samitu nije usvojena završna deklaracija jer je hrvatski predsjednik tražio da se u dokumentu spomene konstitutivnost triju naroda u Bosni i Hercegovini s čime se nisu složila dva člana Predsjedništva, Šefik Džaferović i Željko Komšić.

Prije dvije godine, problem je nastao i "teškom mukom" prihvaćen je tek kompromisni tekst završne izjave zbog prepirki između kosovske predsjednice Vjose Osmani i srbijanskog čelnika Aleksandra Vučića.

Zoran Milanović i slovenska šefica države Nataša Pirc Musar ove godine su predsjedavajući inicijative Brdo-Brijuni, pokrenute 2013.

I na ovom skupu zajednička nit inicijative ostaje približavanje zemalja zapadnog Balkana Evropskoj uniji, što je bio i njezin inicijalni cilj, a lideri će se osvrnuti i na suzbijanje posljedica klimatskih promjena i na zadržavanje mladih na prostoru zapadnog Balkana.

Podsjećamo, noć uoči samita predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski organizovao je večeru na kojoj je okupio sve regionalne lidere.

Za istim stolom su se tako našli predsjednica Kosova Vjosa Osmani, prvi čovjek Hrvatske Zoran Milanović, predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar, predsjednik Crne Gore Jakov Milatović te članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine.