"On ne vodi računa šta priča"
0

Lukšić: Dodik mora više poštovati Crnu Goru

FENA
Igor Lukšić
Igor Lukšić
Crnogorski premijer Igor Lukšić sugerisao je u utorak predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku da, u pogledu gradnje energetskih objekata na rijeci Drini, mora malo više poštivati Crnu Goru i međunarodne konvencije, objavili su beogradski mediji.

Na raniju Dodikovu ocjenu kako Crna Gora ne može spriječiti RS u gradnji četiri hidroelektrane na Drini, prethodno je reagovao i potpredsjednik crnogorske vlade Vujica Lazović tvrdnjom da je najavom gradnje bez konsultacija s Podgoricom RS prekršila međunarodnu Konvenciju o prekograničnom utjecaju na okoliš.

Dodik je ranije izjavio da će RS graditi hidroelektrane na Drini, bez obzira na to kakav je stav Crne Gore, te da "nikakva Crna Gora, ni protestnim niti bilo kakvim notama, neće to moći spriječiti".

Dodik je rekao da ni Crna Gora ni Vijeće ministara BiH nemaju nikakve ingerencije kada je riječ o projektu izgradnje hidroelektrana na Drini te da je to "isključiva nadležnost vlasti RS".

Reagirajući na takav Dodikov stav, crnogorski premijer je uzvratio rekavši da njegova zemlja mora biti konsultovana u vezi s eventualnom gradnjom hidrocentrala na Drini.

"Što se tiče Dodika i njegovih izjava, razumijem da je on ponekad malo naprasit i da ne vodi baš računa o tome što kaže, ali ipak preporučujem odnos većeg poštovanja kada je Crna Gora u pitanju", rekao je Lukšić novinarima, prenosi agencija Beta.

Lukšić je istaknuo i da Crna Gora svakako mora biti konsultovana u vezi sa gradnjom hidrocentrala na Drini, napomenuvši kako "nije stvar volje bilo koga da li će neko državu konsultirati ili ne, ukoliko postoje obaveze iz međunarodne konvencije, odnosno međunarodnih sporazuma".

Lukšić je objasnio kako Crna Gora nastoji da sa RS, odnosno Bosnom i Hercegovinom, usaglasi energetsku politiku i pokuša doći u situaciju u kojoj će se "energetski potencijali valorizirati na najbolji mogući način".

Ranije u utorak na zajedničkoj sjednici vlada Republike Srbije i Republike Srpske u Banjoj Luci postignuti su dogovori o realizaciji zajedničkih projekata, od kojih "Srednja Drina" podrazumijeva gradnju četiri hidrocentrale ukupne vrijednosti između 700 i 800 miliona eura.

Prema ranije potpisanom sporazumu dviju vlada, "Srednju Drinu" zajednički bi realizirale RS, Srbija i jedno talijansko preduzeće koje Srbija u projekt uvodi kao svog strateškog partnera.

Jedan od projekata dviju vlada je i izgradnja kraka plinovoda Južni tok kroz RS, o kojem je predsjednik srpskog entiteta u BiH Milorad Dodik nedavno u Sočiju potpisao memorandum s ruskom firmom Gazprom.