Regija
0

Ljubljanski gradonačelnik negirao utaju poreza od prodaje Mercatorovih dionica

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković odgovorio je u srijedu na tvrdnje da se protiv njega vodi istraga za utaju poreza, rekavši da je riječ o lažnim tvrdnjama što ima namjeru dokazati na sudu.

Kako je objavila televizijska postaja POP TV, sud je protiv Jankovića zatražio novu istragu zbog njegove navodne utaje financijskih obveza prema državi, odnosno neplaćanja poreza pri prodaji dionica Mercatora.

Navodno je riječ o utaji 100.000 eura, a istraga se vodi i protiv Jankovićeva sina Damijana koji mu je pri utaji navodno pomagao. Janković je u srijedu sve demantirao, rekavši da će na sudu dokazati kako je nedužan u spomenutom slučaju.

Janković tvrdi da je dionice Mercatora koje je kupio u vrijeme kad je vodio najveći slovenski trgovački lanac 2004. prodao Electi, firmi koju je sam osnovao, a kasnije vlasništvo prepustio svom starijem sinu Damijanu.

Kriminalisti su slučaj počeli istraživati godinu dana kasnije, te prisluškivanjem njegovih komunikacija našli jednu Jankovićevu izjavu na temelju koje su ga, prema riječima samog Jankovića, lažno osumnjičili. Protiv njega se u različitim fazama vodi više kaznenih postupaka i kriminalističkih istraga, što je njegovoj karijeri nanijelo veliku štetu.

Među ostalim se sumnjiči da je od preduzeća koja su radila za gradsko poglavarstvo ubirao nezakonitu proviziju i prao novac, pa čak da je od jedne zaposlenice gradske apoteke za produženje radnog ugovora zahtijevao spolne usluge, što je energično negirao.