Pozvali na suzdržavanje od nasilja
0

Ljubljana zabrinuta stanjem na sjeveru Kosova

FENA
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug
Slovensko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je u utorak zabrinutost razvojem stanja na sjeveru Kosova te pozvalo Prištinu i Beograd na suzdržanost i hitnu obnovu dijaloga pod okriljem međunarodne zajednice.

"Sa zabrinutošću pratimo razvoj događaja na sjeveru Kosova, te obje strane pozivamo da se suzdrže svih jednostranih i nasilnih postupaka koji bi vodili u eskalaciju napetosti i zaoštravanje situacije", navedeno je u saopćenju za javnost objavljenom popodne na web stranicama slovenskog ministarstva vanjskih poslova.

U njemu se Priština i Beograd pozivaju da predstavnicima međunarodne zajednice omoguće ispunjavanje njihove misije, te odmah nastave svoj dijalog pod okriljem Evropske unije, te da posjetu njenog predstavnika Roberta Coopera iskoriste za dogovor usmjeren u "smanjivanje napetosti i povratak za pregovarački sto s ciljem olakšavanja svakodnevnog života ljudi".

Trajnu stabilnost, sigurnost i razvoj regije omogućit će samo evropska perspektiva za sve države zapadnog Balkana, a takvoj bi budućnosti građana bez obzira na nacionalnost čelnici obiju strana morali posvetiti sve svoje napore, navodi se u saopćenju kojim je slovensko ministarstvo vanjskih poslova reagiralo na razvoj događaja na Kosovu.

U saopćenju, koje je prenijela Hina, dodaje se da je Slovenija, koja je snažno prisutna i u misiji Eulexa, i dalje spremna doprinositi u traženju političkog rješenja između Beograda i Prištine, posebno s obzirom na "prijateljske odnose s obje države".