Regija
3

Leko: Koridor 5C otvara perspektive BiH

FENA
Josip Leko (Foto: FENA)
Josip Leko (Foto: FENA)
Koridor 5C otvara perspektivu Bosni i Hercegovini, ali posebno odžačkom području – izjavio je predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko u ponedjeljak navečer u Odžaku.

Leko se na kraju prvog dana dvodnevnog posjeta BiH sastao s lokalnim dužnosnicima i mještanima s kojima je razgovarao o prekograničnoj saradnji, zajedničkim projektima, te o privrednoj saradnji Hrvatske i BiH, posebno Odžaka, čiji predstavnici vjeruju da imaju komparativne prednosti za saradnju s hrvatskim kompanijama iz poljoprivredne i prehrambene industrije.

Predsjednik Hrvatskog sabora tokom posjete najavio je angažman na razvoju projekata koji bi odžačko područje zaštitili od elementarnih nepogoda poput poplava koje su nedavno zahvatile područje bosanske Posavine.

"Pokušat ću na skorašnjem sastanku Dunavske inicijative iznijeti stajalište da se pokuša pomoći, odnosno vidjeti koje se sve promjene (klimatske) događaju i kako ih prevenirati", kazao je Leko.

Predsjednik Hrvatskog sabora prije Odžaka posjetio je Tuzlu i Brčko Distrikt, a danas će obići područja općina Domaljevac-Šamac i Orašje. Najavljeno je kako će u Bosanskom Šamcu posjetiti i grob nedavno preminulog predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejmana Tihića.