Regija
0

Koštunica: EU mora napraviti izbor

FENA
Evropska unija će 28. januara morati birati - hoće li potpisati SSP sa Srbijom ili će, pod pritiskom SAD-a, donijeti odluku o slanju svoje civilne misije na Kosovo, kako bi se započeo provoditi odbačeni Ahtisaarijev plan o nadziranoj nezavisnosti Kosova, izjavio je premijer Srbije Vojislav Koštunica.

Ukoliko bi EU donijela protupravnu odluku o slanju svoje misije, samim time bi bio poništen i stavljen izvan snage parafirani SSP sa Srbijom, upozorio je Koštunica u četvrtak u izjavi Tanjugu.

Došli smo, dakle, do tačke kada EU mora napraviti izbor - hoće li cijelu i međunarodno priznatu Srbiju za svog partnera ili pak hoće da stvara kvazidržavnu tvorevinu na teritoriji Srbije, naglasio je on.

Srbijanski premijer je naznačio da će ako se EU bude opredjeljivala na osnovu evropskih vrijednosti i načela, donijeti odluku da potpiše SSP sa Srbijom, priznajući i poštujući njen teritorijalni integritet.

"Ako se bude opredeljivala pod rastućim pritiskom SAD-a, donijet će protupravnu i samim time antievropsku odluku o slanju svoje misije".

"Dakle, 28. januara EU bira hoće li da učestvuje u razbijanju Srbije ili hoće da potpiše SSP sa Srbijom kao sa svojim partnerom. Jedno isključuje drugo, tako da EU ne može 28. januara istovremeno rasparčati Srbiju i da sa takvom Srbijom potpiše SSP", zaključio je Koštunica.